Kur'an-ı Kerim ve Kitâb-ı Mukaddes'e göre ilk yaratılış(Karşılaştırmalı bir yaklaşım)
The first creation according to the Quran and the bible (A comparative approach)
  1. Tez No: 818402
  2. Yazar: HAVVA ŞEHİDE ÜZÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kitab-ı Mukaddes, İlk Yaratılış, Yaratılış, Evren, İnsan, Koran, Biblical, First Creation, Creation, Universe, Person
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Yaratılış olayı insanlık tarihinin sorgulamış olduğu önemli problemler arasında yer almaktadır. Yaratılışın nasıllığı hususunda en ilkel inançlar başta olmak üzere ilahi dinler ve modern inançlar pek çok açıklama getirmişlerdir. İnsanoğlu dünya serüveninin başından bu yana pek çok sorgulamada bulunmuştur. İnsanın sormuş olduğu önemli sorulardan biri de üzerinde yaşadığı, kendisini çepeçevre saran dünya ve kendi varlığının nasıl meydana geldiğidir. Bu soruya dinlerin getirmiş olduğu cevaplar yadsınamaz bir gerçektir. Çalışmamızda İslam ve Yahudilik inançlarında yaratılışın ilk nasıl başladığı ve nasıl sürdürüldüğü hususunda yapılan açıklamalar ve Kur'an ve Tevrat'ın yaratılışı ele alış şekilleri mukayeseli olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmamıza Kur'an'da oldukça zengin kelime ve kavram çeşitliliğiyle ele alınan yaratılış olayının izahı ve Tevrat'ın Tekvin bölümünde yer alan yaratılış tasvirini ele alarak başladık. Daha sonra Kur'an'ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'in meseleye getirmiş olduğu izah ve tasvir detaylı olarak ele alınmıştır. Yaratılış olayıyla ilgili güncel mesele ve problemlere bu bölümde değinilerek konu geniş bir perspektifle ele alınmıştır. Konunun her iki tasvir şeklinin değerlendirmesi ayrı ayrı yapıldıktan sonra iki Kutsal kitabın yaratılışla ilgili ortaya koymuş olduğu bilgiler kıyaslama yoluna gidilmiştir. Bunun neticesinde Kur'an ve Tevrat'ın yaratılışı ele alış şekilleri ile ilgili benzerlikler bulunsa da önemli farkların bulunduğunu ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızda Kur'an'ın bağlamsal anlatımı ve Tevrat'ın kronolojik anlatım yöntemini göz önünde bulundurarak ilk yaratılış, evren ve canlıların yaratılışı olaylarını mukayeseli olarak ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The creation event is among the important problems that human history has questioned. Divine religions and modern beliefs, especially the most primitive beliefs, have offered many explanations for the way of creation. Mankind has made many inquiries since the beginning of his world adventure. One of the important questions that people ask is the world that surrounds them and how their own existence came into being. It is an undeniable fact that religions have answered this question. In our study, the explanations about how the creation in Islam and Judaism first started and how it was continued and the way the Qur'an and the Torah handle creation have been tried to be discussed comparatively. We started our study by explaining the creation event, which is handled with a very rich variety of words and concepts in the Qur'an, and the description of creation in the Genesis section of the Torah. Afterwards, the explanation and description that the Qur'an and the Bible brought to the issue were discussed in detail. Current issues and problems related to the creation event are addressed in this section, and the subject is discussed from a broad perspective. After evaluating the two descriptions of the subject separately, the information revealed by the two holy books about creation was compared. As a result, we tried to show that although there are similarities in the way the Qur'an and the Torah handle creation, there are important differences. In our study, we tried to deal with the first creation, the universe and the creation of living things comparatively, taking into account the contextual narrative of the Qur'an and the chronological narrative method of the Torah.