Aile tipi sığırcılık işletmelerinin reprodüktif açıdan değerlendirilmesi
Family type breeding facilitiesevaluation in a reproductive perspective
- Tez No: 818612
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile tipi sığırcılık işletmesi, Fertilite, Sığır, Yaklaşım, Family type cattle breeding, Fertility, Cattle, Approach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Aile Tip Sığırcılık İşletmelerinin Reprodüktif Açıdan Değerlendirilmesi Amaç: Türkiye'de hayvancılık en yaygın sektörlerden biri olmasına rağmen, hayvan başına elde edilen verimlilik, hayvanların var olan genetik kapasitesinin oldukça altındadır. Reprodüktif performans, et üretimi ve süt üretimi, sığırcılık işletmelerinde kar elde edebilmenin en önemli parametreleridir. Sığırcılık işletmelerinde reprodüktif performansın düzeltilmesi ile inek, dolayısıyla sürü başına elde edilen gelir artmaktadır. Bu nedenle sunulan tez çalışmasında amaç, araştırmanın yapıldığı bölgedeki işletmelerin reprodüktüf açıdan durumunu belirlemektir. Materyal ve Metot: Sunulan tez çalışması, Erzurum ili Oltu ilçesinde bulunan ve rastgele belirlenen 200 adet işletme sahibine 42 adet soru sorularak hazırlanmıştır. Anket sorularında özellikle bölgede bulunan işletmelerin tohumlamadan buzağılama sürecine kadar geçen süre zarfında yaptıkları uygulamalar hakkında bilgi alınması hedeflenmiştir. Bulgular: Anket sorularında her bir seçenek için 200 kişiden alınan cevapların yüzdelik oranlarını içeren bilgiler“Verilerin Sıklık Dağılımları”başlığı adı altında tablo ve şekil olarak verilmiştir. Sonuç: Bölgedeki barınakların fiziki koşullarının yetersiz olduğu, işletme sahiplerinin hayvancılığı geleneksel yöntemlerle yapmaya devam ettikleri, bilimsel yöntemlerin istenilen düzeyde kullanılmadığı bu nedenle hayvanların sağlığı ve fertilite parametrelerinin istenilen düzeyde olmadığı gözlendi. Bölgedeki üreticilerin, hayvancılığı fiziki koşulları uygun olan barınaklarda, sağlıklı ve verim gücü yüksek inek veya düvelerle ve bilimsel yöntemlere bağlı kalarak yapmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Family Type Cattle Breeding Farms Reproductive Evaluation Aim: Although animal husbandry is one of the most widespread sectors in Turkey, the productivity per animal is well below the genetic capacity of the animals. Reproductive performance, meat production, and milk production are the most important parameters for making profit in cattle farms. With the improvement of reproductive performance in cattle farms, the income obtained per cow, and therefore per herd increases. For this reason, the aim of this thesis is to determine the reproductive status of the enterprises in the region where the research was conducted. Material and method: The present thesis study was prepared by asking 42 questions to 200 randomly selected farmers in Oltu district of Erzurum province. The survey questions, it was aimed to obtain information about the practices of the farms in the region during the period from insemination to calving. Results: For each option in the survey questions, the information including the percentages of the answers received from 200 people are given as tables and figures under the title of“Frequency Distribution of Data”. Conclusion: It was observed that the physical conditions of the shelters in the region were inadequate, the owners continued to use animal husbandry with traditional methods, scientific methods were not used at the desired level, and therefore the health and fertility parameters of the animals were not at the desired level. Producers in the region should carry out animal husbandry in shelters with suitable physical conditions, with healthy and high yielding cows or heifers and by adhering to scientific methods.