Kırgızistan'da Selefî-Hanefî lider Şamsuddin Abdıkalık Uulu ve mezhep algısı
Salafi-Hanafi leader Shamsuddin Abdikalik Uulu and the perception of sect in Kyrgyzstan
- Tez No: 818778
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM AKOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Tarih, Religion, History
 - Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Mezhep, Selefîlik, Hanefîlik, Abdıkalıkoğlu, Kyrgyzstan, Sect, Salafism, Hanafism, Abdıkalıkoğlu
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kırgızistan'daki Selefî lideri Şamsuddin Abdıkalıkoğlu'nun mezheplere olan yaklaşımını ele aldığımız bu çalışmamızda, Kırgız toplumunun Selefîlikle tanışma şekli, Kırgızistan'a Selefîliğin giriş süreci, bu sürecin tabii neticesi olarak oluşan ve Hanefîlik adı altında kamufle olan Selefî zümrenin lideri konumundaki Abdıkalıkoğlu'nun Selefî fikrini yayma çabası ve Kırgız toplumundaki etkisini aydınlatmayı hedefledik. Buna altyapı oluşturmak adına öncelikle Kırgızistan'ın İslamlaşma süreci incelenmeye çalışılmıştır. Bunu müteakip bağımsızlık sonrası Kırgızistan'a giren dinî akımların biri olan Selefîliğin üzerinde durularak Selefîlerin faaliyet ve öğretileriyle, Abdıkalıkoğlu üzerinden, Kırgız toplumundaki etkileri, Mezhepler Tarihi'nin bize sunduğu yöntemler çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmamız iki bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgilere yer verildi. Birinci bölümde, Selefîlik ve Selefî kimliğe sahip şahıslar hakkında genel bilgiler verilerek Kırgızların İslam'la tanışması ve Selefîliğin Kırgızistan'a girişi ele alındı. İkinci bölümde, Kırgızistan'da Selefî-Hanefî lider olarak tanılan Şamsuddin Abdıkalıkoğlu'nun hayatı, eserleri, dinî düşünceleri, mezheplerle ilgili tasavvuru ve bunların Kırgız toplumuna etkisi incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, in which we discuss the approach of the Salafi-Hanafi leader Shamsuddin Abdıkalıkoğlu to the sects in Kyrgyzstan, the way the Kyrgyz society met Salafism, the entry process of Salafism to Kyrgyzstan and the natural result of this process, Abdıkalıkoğlu, who is the leader of the Salafi-Hanafi clan, will examine the Salafist idea. We aimed to illuminate the effort and its impact on the Kyrgyz society. For this reason, first of all, the Islamization process of Kyrgyzstan was tried to be examined. Following this, Salafism, one of the religious movements in Kyrgyzstan after independence, was emphasized, and the activities and teachings of Salafis and their effects on the Kyrgyz society through Abdıkalıkoğlu were examined within the framework of the methods presented to us by the History of Sects. Our research consists of two parts. In the introduction, information about the subject, purpose, importance and method of the study was given. In the first part, general information about Salafism and people with Salafi identity was given, and the introduction of the Kyrgyz to Islam and the entry of Salafism into Kyrgyzstan were discussed. In the second part, the life, works, religious thoughts, sectarian imagination of Shamsuddin Abdıkalıkoğlu, who is known as the Salafi-Hanefi leader in Kyrgyzstan, and their effects on the Kyrgyz society were examined.