Hentbol branşındaki sporcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
Examination of nutritional habits of athletes in handball branch
  1. Tez No: 818897
  2. Yazar: AHMET KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlığı, Beslenme Destek Ürünü, Hentbol, Eating Habit, Nutritional Support Product, Handball
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
HENTBOL BRANŞINDAKİ SPORCULARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ Ahmet KALKAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans, Ağustos/2023 Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÇEBİ Amaç: Bu araştırmanın amacı hentbol branşındaki sporcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmaya Türkiye Hentbol Süper ligi, 1 ve 2. liginde müsabakalara katılan ve yaşları 18-35 yaş aralığında yer alan 296 kadın ve erkek sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Beslenme Alışkanlıkları ve Destek Ürünü Kullanımı Anketi”kullanılmıştır. Yapılan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye Hentbol Süper ligi, 1 ve 2. liginde müsabakalara katılan ve yaşları 18-35 yaş aralığındaki kadın ve erkek sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evren içerisinden basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 296 sporcudan oluşmuştur. Katılımcıların 133'ü (%44,9) erkek ve 163'ü (%55,1) kadındır.“Beslenme Alışkanlıkları ve Destek Ürünü Kullanım Anketi”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. SPSS 25 programı kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların genel olarak sağlıklı beslenmeye dikkat etmeyen bir profile sahip oldukları görülmüştür. Beslenme alışkanlığı ve sporda başarı ilişkisine yaklaşımları ile beslenmelerine dikkat etmeleri arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermiş, antrenman veya müsabaka öncesi ve sonrası sıvı tüketimi miktarları arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sporcuların destekleyici ürün kullanımı ve beslenmelerine dikkat etme durumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiş, en çok tercih edilen ürünler ise sırasıyla proteinler, vitaminler ve minerallerdir. Ayrıca destekleyici ürün kullanımı ve öğün atlama durumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Sporcuların %72,6'sının öğün atlamasına rağmen %64,5'inin beslenmesine dikkat ettiği düşünülürse yarısından fazlasının genel olarak yeterli ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca, bu sporcular arasında her 4 sporcudan yalnızca birisi destekleyici ürün kullanmaktadır. Destekleyici ürün kullananlar %14,7'si antrenör önerisi ile %45,6'sı ise internetten temin etmişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre hentbolcuların sağlıklı beslenmeye dikkat etmeyen bir profile sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF NUTRITIONAL HABITS OF ATHLETES IN HANDBALL BRANCH Ahmet KALKAN Institute of Graduate Studies Department of Coaching Education Master, August/2023 Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Mehmet ÇEBİ Purpose: The purpose of this research is to examine the nutritional habits of athletes in the handball branch. Materials and Methods: 296 female and male athlete, aged between 18-35, who participated in the competitions in the Turkish Handball Super league, 1st and 2nd leagues, participated in the research.“Eating Habits and Supplementary Product Usage Questionnaire”was used as a data collection tool in the study. Relational screening model was used in the research. The universe of the research consists of male and female athletes between the ages of 18-35 who participate in the competitions in the Turkish Handball Super league, 1st and 2nd leagues. The sample of the study consisted of a total of 296 athletes selected from the universe by simple random sampling method. Of the participants, 133 (44.9%) were male and 163 (55.1%) were female. The“Eating Habits and Supplementary Product Usage Questionnaire”was used as a data collection tool. Data were analyzed using the SPSS 25 program. Results: It was observed that the participants generally had a profile that did not pay attention to healthy nutrition. It showed that there is a significant relationship between their approach to the relationship between eating habits and success in sports and their attention to their nutrition, moderately positive and significant between the amounts of fluid consumption before and after training or competition.) relationship was detected. It has been determined that there is a significant between the use of supportive products and their attention to their nutrition, and the most preferred products are proteins, vitamins, minerals, respectively. In addition, it was determined that there was no significant relationship between the use of supplementary products and skipping meals. Conclusions: Considering that although 72.6% of the athletes skip meals, 64.5% pay attention to their nutrition, it is possible to say that more than half of them generally have a sufficient and regular diet. In addition, among these athletes, only one out of every 4 athletes use supplementary products. 14.7% of those who used supportive products obtained from the internet with the recommendation of a trainer and 45.6% of them. According to the results of the research, it is seen that handball players have a profile that does not pay attention to healthy nutrition. Therefore, there is a need to improve eating habits.