Optimization of urban transportation investments based on simplified travel demand model results for small and medium-sized cities of developing countries
- Tez No: 8189
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalkınmakta olan ülkeler, kestirme kentsel ulaşım modeli, kent-içi ulaşım yatırımla rının optimizasyonu, Developing countries, simplified travel demand model, optimization of urban transportation investments
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
KALKINMAKTA OLAN ÜLKELERİN KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ KENTLERİNDE, KESTİRME ULAŞIM MODEL SONUÇLARI KULLANILARAK KENTİÇİ ULAŞIM YATIRIMLARININ OPTİMİZASYONU M.Talat BİRGÖNÜL Mühendislik Fakültesi inşaat Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticileri : Prof.Dr. Turhan Y.Erdoğan Doç. Dr. Ayhan İnal 124 sayfa, Şubat 1990 ÖZET Bu çalışmada; trafik sayımlarını kullanarak plan dönemi içerisindeki hedef yılına ait trafik hacimlerini, ulaşım ağı içersinde seçilen ana arterler için direkt olarak belirleye- bilen, kestirme bir kentsel ulaşım planlama modeli gelişti rilmiştir, önerilen, kestirme ulaşım modeli, klasik modelin uygulanabilmesi için oluşturulan ver i -tabanından faydalanıla rak Bursa şehrine tatbik edilmiş, her iki modelin uygunluğu ve elde edilen performanslar, kalkınmakta olan ülkeler kav ramı içersinde karşılaştırılmıştır. Başarılı bulunan kestir me model sonuçları, daha sonra girdi parametreleri olarak kullanılarak, kalkınmakta olan ülkelerin kent-içi ulaşım ¦v-yatırımlarında uygulanabilecek optimizasyon modelinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
OPTIMIZATION OF URBAN TRANSPORTATION INVESTMENTS BASED ON SIMPLIFIED TRAVEL DEMAND MODEL RESULTS FOR SMALL AND MEDIUM-SIZED CITIES OF DEVELOPING COUNTRIES M.Talat BÎRGÖNÜL Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, Ph.D. Thesis Supervisors: Prof.Dr. Turhan Y.Erdoğan Assoc.Prof.Dr. Ayhan İnal 124 pages, February 19 90 ABSTRACT In this thesis, a simplified transportation demand model which utilizes traffic volume counts for the estimation of direct traffic volumes on selected links of the transportation network in the horizon year is presented. The proposed simplified model is then applied to Bursa City, by using the data-base created for the realization of a conventional model and the performances of both models together with their suitability within the framework of developing countries context have been discussed. The results of the simplified model, which is found to be satisfactory, is then employed as input values in the evaluation of optimization model for urban transportation -iii-investments of developing countries.