Modelling of Seyhan river basin for flood control and hydropower production
- Tez No: 8190
- Danışmanlar: PROF.DR. SUHA SEVÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seyhan havzası, taşkın kontrolü, taşkın öteleme metodları, HEC-5 paket programı, enerji optimizasyonu. BİLİM SAYISAL KODU ıi 624.02.00, Seyhan basin, flood control, flood routing methods, HEC-5 program package, energy optimization. SCIENCE CODE 624.02.00
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET SEYHAN HAVZASININ TAŞKIN KONTROLÜ VE ENERJİ ÜRETİMİ İÇİN MODELLENMESİ ÖZDEMİR, Osman Nuri Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Prof. Dr. Süha SEVÜK Şubat 1990, 78 sayfa Bir havzada taşkın kontrolü, enerji üretimi, içme kullanma ve sulama suyu temini için yapılacak tesislerin planlaması oldukça geniş bir çalışmayı ve birçok girdinin elde edilmesini gerektirir. Bu tezde, ilk olarak Seyhan havzasında varolan ve önerilen tesisler tanıtılmış daha sonra hidrolojik öteleme metodlarına bir giriş yapılmıştır. İkinci olarak bu metodların, algoritmasında yer aldığı HEC-5 programı yardımı ile Seyhan havzası üzerindeki nehir kollarında uygulanması sağlanmış ve Seyhan havzasında bulunan 1 ve daha sonra 2 barajın birlikte çalışmaları halinde 100 ve 500 taşkınlar süresince oluşturdukları etkenler irdelenmiştir. Bu çalışma önerilen enerji santrallerinin birlikte çalışmaları halinde enerji üretimleri, optimum türbin kapasiteleride incelenerek genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF SEYHAN RIVER BASIN FOR FLOOD CONTROL AND HYDROPOWER PRODUCTION ÖZDEMİR, Osman Nuri M Sc. thesis 1n Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Süha SEVÜK February 1990, 78 pages. For a basin area evaluating flood control measures, planning structural alternatives to produce energy, to supply Irrigation and municipal water 1t 1s necessary to make extensive studies and collect great amount of data for the basin area under Investigation. In this study first, existing and proposed dams, power plants and weirs of Lower Seyhan Basin were examined. Second an Introduction to hydrologlc methods of flood routing was made, then the program package HEC-5 1n which these hydrologlc methods were used to route a flood hydrograph through a natural river was explained. Finally, using HEC-5 program package, studies were made to understand flood control effects of one and then two reservoirs for 100 and 500 year floods. This study was extended by adding power plants of proposed dams to analyze energy productions of joint operation of series of dams and to Investigate optimum values of turbine capacities.