Local scour and self burial of submarine pipelines by waves
- Tez No: 8188
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denizaltı boru hatları, dalga, yerel oyulma, gömülme, kanat
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
DENİZALTI BORU HATLARINDA YEREL OYULMA VE BORUNUN GÖMÜLMESİ Kemal Tunç GÖKÇE Mühendislik Fakültesi inşaat Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Rıza Günbak 137 sayfa, Şubat 1990 ÖZET Denizaltı boru hatları çevresindeki dalga etkisi ile oluşabilecek oyulmanın tahmini, yapının emniyeti ve gömülme kapasitesinin bilinebilmesi açısından önemlidir. Bu konuda yapılan çalışmalar, daha çok tek yönlü akım ve sabit boru için, küçük ölçekli laboratuar deneyleri ile sınırlıdır. Literatürde, dalga etkisi altında, boru altında oluşabilecek oyulma ve takip eden gömülme boyutlarının tahminine yönelik bir yöntem bulunma maktadır. Denizaltı boru hatlarındaki taban oyulması ve gömülme, küçük ölçekli bir laboratuar modelinde deneysel olarak çalışılmıştır. Oyulmanın zamansal değişimi ile birlikte akım, sediman ve boru parametrelerinin oyulmaya etkileri incelenmiştir. Sed- iman büyüklüğünün oyulma modu üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Oyulma ve gömülmeyi hızlandırıcı düzenekler ayrıca denenmiştir. Deneysel veriler kullanılarak, düz ve akım bozucu kanatlı borular için, maximum oyulma ve gömülme derinliğinintahminine yönelik bağıntılar verilmiştir. Oyulmanın boru hattı boyunca yayılması matematiksel olarak çalışılmış ve basit bir model geliştirilmiştir. Ayrıca bu bağıntıların kullanımı nümerik bir model ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
LOCAL SCOUR AND SELF BURIAL OF SUBMARINE PIPELINES BY WAVES Kemal Tunç GÖKÇE Faculty of Engineering Department of Civil Engg., Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ali Rıza Günbak 137 pages, February 1990 ABSTRACT Estimation of scour depth below a submarine pipeline is important in relation with the fatigue life assessment and self burial capability of the pipeline. Research on scour under pipelines has been concentrated on laboratory tests mostly with fixed pipes with steady unidirectional current. No relations exists to predict the magnitude of scour under pipelines and resulting self burial by wave action. Scouring process and self burial of submarine pipelines by waves motion are investigated in a small scale hydraulic model using regular waves. Time development of scour process is studied and the effects of flow, sediment and pipe parameters to scour process are examined. Sand size was is found to be strongly effective on the mode of erosion. Both sagging of the pipe and application of spoilers caused increase on the maximum scour and burial depths. On the basis of these experiments, empirical relations, defining the maximum scour depth and burial depth for pipes without and iiiwith spoilers are given. Spreading of scour along the pipeline is studied mathematically and a simple model is developed. A numerical example is also given to demonstrate the use of experimental findings and the model. Keywords : Submarine pipelines, wave,local scour, self burial, spoilers Science Code : 624.02.03 rv