Çin'in dış politikasında orta Asya enerji kaynaklarının önemi
The importance of Central Asian energy resources in China's foreign policy
  1. Tez No: 818919
  2. Yazar: SİNAN DEĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Çin, Orta Asya, Energy, China, Central Asia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
DeğiĢen ve geliĢen dünyada enerji ihtiyacı değiĢmeyen bir olgu olarak hep sabit kalmıĢtır. Toplumlar zaman içerisinde ihtiyaç duydukları enerjiyi karĢılamak için çeĢitli yollara baĢvurmuĢlardır. Sanayi Devrimi ile baĢlayan süreçte öncelikli enerji kaynağı kömür olmuĢtur. Ancak daha sonra kömür yerini petrole bırakmıĢtır. En fazla kullanılan enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğal gaz, yenilenebilir enerji gibi kaynaklar yer almaktadır. Günümüzde en fazla enerji tüketimi gerçekleĢtiren ülke ise Çin‟dir. Çin enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olsa da ihtiyaç duyduğu enerjinin yarısından fazlasını ithal etmektedir. Bu durum Çin‟i dıĢ politikasını oluĢtururken enerji faktörünü öncelikleri arasına almaya zorlamaktadır. Çin enerji ithalatının önemli bir kısmını Ortadoğu ülkelerinden karĢılamaktadır. Ancak buradan yapılan ticaretin Amerikan kontrolünde bulunan deniz yollarından olması Çin‟i alternatif güzergâhlar oluĢturmaya itmektedir. Özellikle Soğuk SavaĢ sonrasında Orta Asya da zengin enerji kaynakları bulunduran bir coğrafya olarak dikkatleri üzerine çekmiĢtir. Amerika ve Avrupa merkezli enerji Ģirketleri ile politika yapıcıları hemen Orta Asya‟da aktif olmak istemiĢlerdir. Çin de zaman kaybetmeksizin bölgeye yönelik dıĢ politika oluĢturmaya baĢlamıĢtır. Çin için alternatif bir enerji ithalat rotası olan Orta Asya‟ya yönelik, çok kısa bir süre içerisinde birçok önemli proje sunulmuĢ ve hayata geçirilmiĢtir. Bu çalıĢmada Çin‟in enerji ihtiyacının karĢılanmasında Orta Asya‟nın nasıl bir role sahip olabileceği araĢtırılacaktır.
Özet (Çeviri)
In a changing and developing world, the need for energy has always remained constant as an unchanging phenomenon. Societies have resorted to various ways to meet the energy they need over time. In the process that started with the Industrial Revolution, the primary energy source was coal. However, then coal was replaced by oil. Among the most widely used energy sources are sources such as oil, coal, natural gas, renewable energy. China is the country that consumes the most energy today. Although China is a rich country in terms of energy resources, it imports more than half of the energy it needs. This situation forces China to take the energy factor among its priorities while forming its foreign policy. China meets a significant portion of its energy imports from Middle Eastern countries. However, the fact that the trade made here is through the sea routes under American control, pushes China to create alternative routes. Especially after the Cold War, Central Asia has attracted attention as a geography with rich energy resources. American and European-based energy companies and policy makers immediately wanted to be active in Central Asia. China has started to create a foreign policy for the region without wasting time. Many very important projects have been presented and implemented in a very short time for Central Asia, which is an alternative energy import route for China. In this study, it will be investigated how Central Asia can play a role in meeting China's energy needs.