Polimerik destekli membranlarda katyonik taşıyıcı kullanılarak bazı metal katyonların taşınımı
Transport of certain metal cations in polymersupported membranes using cationic carriers
  1. Tez No: 818921
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ TUTUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA KORKMAZ ALPOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer İçerikli Membran, Aliquat 336, Ağır Metal Taşınımı, Polymer-Based Membrane, Aliquat 336, Heavy Metal Transport
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yapılan çalışmada, polimer içerikli membran yardımıyla Pb+2 metal katyonunun Aliquat 336 kullanılarak taşınımı incelenmiştir. Taşınım verimliliği karıştırma hızı, akseptör faz derişimi, donör faz derişimi, plastikleştirici değişkenleriyle araştırılmıştır. Verimliliğe etkisi araştırılan değişkenlerin her biri için belirli zaman aralıklarında deney düzeneğinden örnek alınmış ve ICP-MS cihazında analiz yapılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen kinetik veriler doğrultusunda akış hızı ve geçirgenlik değeri hesaplanmış olup sonuçlar tablolar ve grafikler yardımıyla sunulmuştur. Sonuç olarak sentezlenen polimer içerikli membran kullanılarak Pb+2 metal katyonunun taşınımında süre, karıştırma hızı, donör ve akseptör faz konsantrasyonları için optimum değerler belirlenmiş ve taşınımın başarıyla gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the conducted study, the transport of Pb+2 metal cation using a polymerbased membrane with Aliquat 336 has been investigated. The transport efficiency was examined with various variables such as mixing speed, acceptor phase concentration, donor phase concentration, and plasticizer variables. Samples were taken from the experimental setup at specific time intervals for each tested variable, and analysis was performed using ICP-MS device. Based on the kinetic data obtained from the study, flow rate and permeability values were calculated, and the results were visualized using tables and graphs. As a result, using the synthesized polymer-based membrane, optimum values for time, mixing speed, and donor and acceptor phase concentrations were determined, and the successful transport of Pb+2 metal cation was observed.