Ergenlerin dijital bağımlılık düzeyleri ile özsaygıları ve etkileşim kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between digital addiction levels of adolescents and self-esteem and interaction anxiety
  1. Tez No: 818982
  2. Yazar: BÜŞRA PAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Bağımlılık, Ergen, Etkileşim Kaygısı, Özsaygı, Digital Addiction, Adolescent, Interaction anxiety, Self-esteem
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ergenlerin dijital bağımlılık düzeyleri ile özsaygıları ve etkileşim kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Balıkesir ilinde yaşayan ortaokul/ lisede öğrenim gören 12-18 yaş aralığındaki 373 ergen öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak;“Sosyo-demografik Bilgi Formu”, katılımcıların dijital bağımlılık düzeyini belirlemek amacıyla“Dijital Bağımlılık Ölçeği”, ergenlerin özsaygı düzeylerini belirlemek için“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve ergenlerin etkileşim kaygı seviyelerini ölçmek için“Etkileşim Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 istatistik programı kullanılarak bu verilerin istatistiksel analizleri yapılmıştır. Ölçek puanlarının değişkenlere göre karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi ile ANOVA analizi; ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon analizi; etkileşim kaygılarının ve benlik saygılarının dijital bağımlılıklarını yordama durumunu belirlenmek için Çoklu Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ergenlerin dijital bağımlılık, özsaygı ve etkileşim kaygı seviyelerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre dijital bağımlılıklarının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ergenlerin öğrenim gördükleri okul türlerine göre dijital bağımlılık seviyelerinde anlamlı bir farklılık bulunmazken aile gelir durumuna göre gelir arttıkça ergenlerde dijital bağımlılıklarının da arttığı sonucuna varılmıştır. Kız öğrencilerin etkileşim kaygıları erkeklere göre daha fazladır. Etkileşim kaygısı aile gelir durumuna ve okul türüne göre anlamlı olarak farklılık göstermemiştir. Kız öğrencilerin özsaygıları erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ergenlerin özsaygı düzeyleri, aile gelir durumu ve okul türüne göre anlamlı olarak farklılaşmamıştır. Sonuç: Ergenlerin dijital bağımlılıkları arttıkça özsaygılarının azaldığı ve etkileşim kaygılarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study was aimed to examine the relationship between the digital addiction levels of adolescents and their self-esteem and interaction anxiety. Material and Method: Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study consisted of 373 adolescents students between the ages of 12 and 18 studying at secondary/ high school living in Balıkesir. As a data collection tool; The“Sociodemographic Information Form”was used to determine the digital addiction level of the participants, the“Digital Addiction Scale”, the“Rosenberg Self-Esteem Scale”to determine the self-esteem levels of the adolescents and the“Interaction Anxiety Scale”to measure the interaction anxiety levels of the adolescents. The obtained data were statistically analyzed using the SPSS 26.0 statistical program. Independent samples t-test and ANOVA analysis for comparison of scale scores according to variables; Pearson Correlation analysis to determine the relationship between the scales; Multiple Linear Regression analysis was used to determine whether interaction anxiety and self-esteem predict digital addictions. Result: Adolescents' digital addiction, self-esteem and interaction anxiety levels were found to be moderate. It has been determined that female students have more digital addiction than male students. While there was no significant difference in the levels of digital addiction according to the school types of the adolescents, it was concluded that as the income of the family increases, the digital addiction of the adolescents also increases. Female students have more interaction anxiety than males. Interaction anxiety did not differ significantly according to family income status and school type. It was concluded that female students' self-esteem is higher than male students. Adolescents' self-esteem levels did not differ significantly according to family income and school type. Conclusion: It was concluded that as adolescents digital addictions increase, their self-esteem decreases and their interaction anxiety increases.