Sunay Akın'ın deneme türündeki eserlerinde değerler eğitimi
Values education in Sunay Akın's essay type works
- Tez No: 819090
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM FEDAİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, değerler eğitimi, değerlerin işlevi, deneme, Sunay Akın, Value, values education, function of values, essay, Sunay Akın
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
“Sunay Akın'ın Deneme Türündeki Eserlerinde Değerler Eğitimi”adlı bu yüksek lisans tezinde, Türk edebiyatında 1980'lerde şiir, deneme vb. türlerde eserler veren Sunay Akın'ın deneme türündeki eserlerinde değer ve değerler eğitimi unsurlarını nasıl kullandığı incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada pek çok bilgiyi ustalıkla harmanladığı bu eserlerde, sanatçının gelecek kuşaklarda olumlu davranış değişiklikleri geliştirmek ve onlara ideal yüklemek adına bu değerlere başvurduğu görülmüştür. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Sunay Akın; Anadolu kültürünü, İstanbul'u besleyen bir nehre benzeterek ve tarihin sayfalarında gezinerek elde ettiği bilgileri eserlerinde oluşturduğu kurgu ile aktarmıştır. Böylece“merak”duygusunu ve“değer”leri ön planda tutan sanatçı, güçlü üslubuyla verdiği tezlerle okuyucularını etkilemiştir. Yazarın bu çalışmaya örneklem oluşturan toplam 14 düzyazı (deneme) kitabı vardır. Bunlar; İstanbul'un Nâzım Planı, Kız Kulesi'ndeki Kızılderili, Ayçöreği ve Denizyıldızı, Önce Çocuklar ve Kadınlar, İstanbul'da Bir Zürafa, Onlar Hep Oradaydı, Kırdığımız Oyuncaklar, Kule Canbazı, Tuncay Terzihanesi, Ay Hırsızı, Bir Çift Ayakkabı, Geyikli Park, Hayal Kahramanları, Kalede 1 Başına'dır. Bu çalışmada söz konusu eserler; siyasî değerler, sosyal değerler, ilmî değerler, estetik değerler gibi başlıklar altında incelenmiştir. Değer; toplumların tarih sahnesine çıktığı ilk günlerden itibaren yaşam şekillerinin, gelenek ve göreneklerinin, inançlarının, iktisadi durumlarının, bulundukları coğrafyanın, eğitim ve bilimsel çalışmalarının, sanat algılarının oluşturduğu bütünün birbirine kenetlenmesini sağlayan bir kavramdır. Kısacası kültürlerin etkili şekilde yaşatılmasında değer önemli bir yere sahiptir. Değerler, eğitimin bir parçası olduğunda toplumsal düzenin inşası sağlam temellere oturur. Bu anlamda değerlerin en doğru şekilde yaşatılması ve aktarılması için eğitim ile entegre edilmesinin gerekli olduğu varsayılmaktadır. Akın'ın düzyazı eserleri, değer ve değer eğitimi açısından oldukça zengindir. Bu tezde öncelikle Sunay Akın'ın eserlerinde yer alan değerlerin edebi kurguda nasıl kullanıldığı ve değerler eğitimi açısından önemi araştırılmıştır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde araştırmanın amacı ve problem durumu ortaya konmuştur. İkinci kısımda ise edebiyatın değerle ilişkisi belirlenmiş, değerler ve değerler eğitimi ile ilgili kavramsal açıklamalar yapılmıştır, ardından da eserleri incelenen yazarın kısaca hayatına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmanın örneklemi seçilen Sunay Akın'ın eserlerindeki değer ve değer eğitimi unsurları Erol Güngör'ün Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar adlı eserinden hareketle incelenmiştir. Dördüncü bölümde bulgulara, araştırmanın son bölümünde ise sonuç ve değerlendirme ile kaynakçaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis named“Values Education in Sunay Akın's Essay Type Works”, poetry, essay, etc. in Turkish literature in the 1980s. It has been tried to examine how Sunay Akın, who gives works in various genres, uses the elements of values and values education in his essay type works. In these works, in which he masterfully blended a lot of information in the study, it was seen that the artist applied these values in order to develop positive behavioral changes in future generations and to impose ideals on them. Sunay Akın, who has a versatile personality; He conveyed the information he obtained by comparing Anatolian culture to a river feeding Istanbul and navigating the pages of history with the fiction he created in his works. Thus, the artist, who prioritizes the feeling of“curiosity”and“values”, impressed his readers with the theses he gave with his strong style. The author has a total of 14 prose (essay) books that constitute a sample for this study. These are İstanbul'un Nâzım Planı, Kız Kulesi'ndeki Kızılderili, Ayçöreği ve Denizyıldızı, Önce Çocuklar ve Kadınlar, İstanbul'da Bir Zürafa, Onlar Hep Oradaydı, Kırdığımız Oyuncaklar, Kule Canbazı, Tuncay Terzihanesi, Ay Hırsızı, Bir Çift Ayakkabı, Geyikli Park, Hayal Kahramanları, Kalede 1 Başına. The works in question in this study; political values, social values, scientific values, aesthetic values. Value; it is a concept that ensures the interlocking of the whole formed by the lifestyles, traditions and customs, beliefs, economic conditions, geography, educational and scientific studies, and artistic perceptions of societies since the first days of their appearance on the stage of history. In short, value has an important place in the effective survival of cultures. When values are a part of education, the construction of social order is based on solid foundations. In this sense, it is assumed that values should be integrated with education in order to live and transfer them in the most accurate way. Akın's prose works are very rich in terms of value and value education. In this thesis, first of all, how the values in Sunay Akın's works are used in literary fiction and their importance in terms of values education are investigated. In this context, in the first part of the thesis, the aim of the research and the problem situation are revealed. In the second part, the relationship between literature and value was determined, conceptual explanations were made about values and values education, and then the life of the author whose works were examined was briefly mentioned. In the third part, the values and values education elements in the works of Sunay Akın, the sample of the research, were examined based on Erol Güngör's Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar. In the fourth part, the findings, and in the last part of the research, the conclusion and evaluation and the bibliography are given.