Tiroidektomi yapılan graves hastalarında tiroid kanser görülme sıklığı ve kanser riskiyle ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of thyroid cancer in graves patients with thyroidectomy and the parameters related to cancer risk
  1. Tez No: 819138
  2. Yazar: TUĞBA KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR UÇAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Graves hastalığı, Tiroid Kanseri, Tiroid nodülü, Graves' disease, Thyroid Cancer, Thyroid nodule
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıklar (İmmünoloji) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Graves hastalığı (GH) hipertiroidinin en sık sebebidir. Tiroid stimülan hormon (TSH) reseptörüne karşı oluşan antikorların (TSH-R) neden olduğu otoimmün bir hastalıktır. Endokrin kanserler arasında en sık görülen tiroid kanseridir. Graves hastalığı ile tiroid kanseri arasındaki ilişki olup olmaması ve risk faktörleri halen tartışılmaktadır. Çalışmamızda Graves hastalığı tanısı alarak tedavi seçeneklerinden tiroidektomi gerekli olan hastalarda tiroid kanseri görülme sıklığı, tiroid kanseri histolojik alt tipi, laboratuvar, ultrasonografi, sintigrafi bulguları ve demografik özellikler arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2015-2022 tarihleri arasında SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde Graves hastalığı nedeniyle takip edilirken total tiroidektomi yapılan hastaların demografik verileri, eşlik eden hastalıkları, biyokimyasal sonuçları (TSH, sT4, sT3, TRAb vb), tiroid ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB), ameliyat ve patoloji raporları, veri tabanından retrospektif olarak incelenecektir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen Graves hastalığı nedeniyle opere edilmiş 114 hastanın yaş ortalaması 39,9±11,3 ve %34,2'si erkektir. Katılımcıların %85,1'inde eşlik eden kronik hastalık yoktu. Tanı sırasında en sık olarak rapor edilen şikayet %33,3 oranı ile çarpıntıdır. Tanı sırasında median TSH değeri 0,003, ortalama sT4 ve sT3 düzeyleri sırası ile 2,89±1,56 pmol/L ve 10,10±6,68 pmol/L olarak tespit edilmiş olup tüm değerler klinik tirotoksikoz ile uyumluydu. TSH reseptör antikoru 25,1±27,4 IU/L olarak saptanmıştır. Hastaların en az 73'ünde (%64,0) tiroidde en az bir adet nodül saptanmıştır. Olguların %35,1'i (n=40) malign olarak saptanmış olup malign çıkan olguların histolojik olarak %95'i (n=38) papiller tiroid kanseri, kalan %5'i (n=2) folliküler tiroid kanseri olarak tespit edilmiştir. Opere olan Graves hastalarında malignite gelişimi üzerine etki edebilecek olası faktörlerden >65 yaş üzerinde olmanın tiroid kanseri gelişimi üzerinde etkisi anlamlı düzeyde saptandı. Sonuç: Graves hastalığında tiroid kanser riski mevcut olup nodüler Graves hastalığında bu risk daha fazla artmaktadır. GH'da 65 yaş üstü olmak tiroid kanseri ile ilişkili olup bunun dışında kalan diğer parametrelerle tiroid kanser riski arasında ilişki saptanmamıştır. Graves hastalığı nedeniyle takip edilen ve nodül saptanan hastaların yakın takip edilmesi gerekli durumlarda sitolojik incelemesinin yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Graves' disease (GD) is the most common cause of hyperthyroidism. It is an autoimmune disease caused by antibodies against the thyroid stimulating hormone (TSH) receptor (TSH-R). Thyroid cancer is the most common endocrine cancer. Whether there is a relationship between Graves' disease and thyroid cancer is still debated. In our study, we aimed to investigate the thyroid cancer incidence, thyroid cancer histological subtype, laboratory, ultrasonography, scintigraphy findings and demographic characteristics in patients who underwent thyroidectomy for Graves' disease. Materials and Methods: Demographic data, concominat diseases, biochemical results (TSH, fT4, fT3, TRAb etc.), thyroid ultrasonography, thyroid scintigraphy, thyroid fine-needle aspiration biopsy (FNAB), surgery and pathology reports of patients who underwent total thyroidectomy due to Graves' disease in SBU Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Endocrinology and Metabolism Diseases Clinic between 2015-2022 were retrospectively evaluated from the database. Results: One hundred and fourteen patients who were operated for Graves' disease included in the study (mean age: 39.9±11.3 years and 34.2% were male). At the time of diagnosis, the median TSH value was 0.003, mean fT4 and fT3 levels were 2.89±1.56 pmol/L and 10.10±6.68 pmol/L, respectively. Mean TSH receptor antibody levels was 25.1±27.4 IU/L at baseline. At least one nodule in the thyroid was detected in the 73 (64.0%) patients. Thyroid malignancy was diagnosed in 40 (35.1%) patients. Histologically, 38 (95%) of the malignant cases were papillary thyroid cancer and the remaining 2 (5%) patients had follicular thyroid cancer. The only risk factor associated with development of throid cancer was being older than 65 years of age. Conclusion: Thyroid cancer risk is increased in patients with Graves' disease, especially those with concomitant nodular disease. Being older than 65 years of age is associated with increased cancer risk.