Süperfisiyal parotidektomi cerrahisinde cilt flebinin kaldırılmasında monopolar koter ile soğuk bıçak tekniklerinin frey sendromu gelişimi açısından karşılaştırılması
Comparison of monopolar cautery and cold knife techniques in the removal of skin flap during superficial parotidectomy surgery in terms of frey syndrome development
  1. Tez No: 819150
  2. Yazar: MESUT KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN DURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Süperfisiyal parotidektomi, monopolar elektrokoter, soğuk bıçak, Frey Sendromu, Superficial parotidectomy, monopolar electrocautery, cold knife, Frey Syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Frey Sendromu, sıklıkla parotidektomi cerrahisi sonrası ortaya çıkan ve yemek yeme sırasında parotis bölgesinde terleme, kızarıklık, ısı artışı ile kendini gösteren bir bozukluktur. Frey Sendromu'nun önlenmesinde uygulanan yöntemlerin yararlılığı ve güvenilirliliği net olarak kanıtlanmamıştır. Bu yüzden parotidektomi cerrahisi sonrası bu komplikasyonun oluşumunun engellenmesi önem arz etmektedir. Frey Sendromu gelişimini önlemek için, sternokleidomastoid kas flebi, temporopariyetal fasya flebi, yağ grefti, sub-Süperfisiyal Muskuloaponörotik Sistem flebi gibi teknikler kullanılmaktadır. Literatürde parotidektomi operasyonunda cilt flebi kaldırılmasında monopolar elektrokoter ve soğuk bıçak kullanımı ile Frey Sendromu gelişimi arasındaki ilişkiyi araştıran çalışma mevcut değildir. Çalışmamızda, süperfisiyal parotidektomi operasyonu uygulanan hastalarda cilt flebi kaldırılmasında monopolar elektrokoter ve soğuk bıçak yöntemleri kullanımı ile Frey Sendromu gelişimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Süperfisiyal parotidektomi uygulanan ve histopatoloji sonucu benign olan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yarısında cilt flebi monopolar elektrokoter (n=15) ile diğer yarısında ise soğuk bıçak (n=15) ile kaldırıldı. Her iki grupta da flep yanakta sub-SMAS, boyunda subplatismal planda kaldırıldı. Postoperatif 12.ayda Frey Sendromu gelişimini değerlendirmek için hastalara Minor'ün nişasta iyot testi ve anket değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Monopolar elektrokoter ve soğuk bıçak grubu arasında Minor'ün nişasta iyot testi ve subjektif Frey Sendromu açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Koter grubunda nişasta iyot testinde terleme alanı daha fazla olsa da her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Yaş, cinsiyet ve tümör histopatolojisi ile Frey Sendromu gelişimi arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Tümör boyutu arttıkça subjektif Frey Sendromu insidansının ve terleme alanının arttığı saptandı. Nişasta iyot testinde terleme alanının, erkeklerde kadınlara göre istatiksel olarak daha fazla olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma; süperfisyal parotidektomi operasyonunda cilt flebi kaldırılmasında monopolar koter ve soğuk bıçak tekniklerinin kullanılması ile Frey Sendromu gelişimi arasındaki ilişkinin araştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışmada Minor'ün nişasta iyot testi ve subjektif semptomlar anket ile değerlendirildiğinde iki teknik arasında Frey Sendromu gelişimi açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Koter grubunda terleme alanı daha fazla saptanmış olsa da iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Yaşın, cinsiyetin ve tümör histopatolojisinin Frey Sendromu gelişimini etkilemediği izlendi. Tümör boyutu arttıkça subjektif Frey Sendromu'nun ve terleme alanının arttığı izlendi. Terleme alanının, erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğu gözlendi. Süperfisiyal parotidektomi operasyonunda Frey Sendromu gelişimi göz önüne alındığında, her iki tekniğinde güvenilirlikle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Frey Syndrome is a disorder commonly observed after parotidectomy surgery, characterized by sweating, reddening, and increased temperature in the parotid area during meals. The effectiveness and reliability of methods employed for preventing Frey Syndrome remain inconclusive. Therefore, preventing the occurrence of this complication following parotidectomy surgery is crucial. Various techniques are utilized to prevent the development of Frey Syndrome, such as the sternocleidomastoid muscle flap, temporoparietal fascia flap, fat graft, and sub-Superficial Musculoaponeurotic System flap. In the literature, no study has investigated the relationship between the use of monopolar electrocautery and cold knife during skin flap elevation in parotidectomy surgery and the development of Frey Syndrome. In our study, we aimed to assess the relation between the use of monopolar electrocautery and cold knife techniques for skin flap elevation in patients undergoing superficial parotidectomy and the occurrence of Frey Syndrome. Materials and Methods: The study included a total of 30 patients who underwent superficial parotidectomy and were histopathologically confirmed to have benign conditions. Skin flaps were elevated using monopolar electrocautery (n=15) in half of the patients and cold knife technique (n=15) in the other half. In both groups, the flaps were raised in the sub-SMAS plane on the cheek and in the subplatysmal plane on the neck. At the 12-month postoperative follow-up, Minor's starch-iodine test and questionnaire assessment were performed to evaluate the development of Frey Syndrome in the patients. Results: There was no statistically significant difference between the monopolar electrocautery and cold knife groups in terms of Minor's starch-iodine test and subjective Frey Syndrome. Although the sweating area was larger in the electrocautery group in the starch-iodine test, no statistically significant difference was observed between the two groups. Age, gender, and tumor histopathology did not show a statistically significant relationship with the development of Frey Syndrome. As the tumor size increased, both the incidence of subjective Frey Syndrome and the sweating area were found to increase. In the starch-iodine test, the sweating area was statistically higher in males compared to females. Conclusion: This study is the first investigation into the relationship between the use of monopolar electrocautery and cold knife techniques for skin flap elevation in superficial parotidectomy surgery and the development of Frey Syndrome. When evaluating Minor's starch-iodine test and subjective symptoms through a questionnaire in the study, no statistically significant difference was found between the two techniques in terms of the development of Frey Syndrome. Although a larger sweating area was observed in the electrocautery group, no statistically significant difference was detected between the two groups. Age, gender, and tumor histopathology were observed not to influence the development of Frey Syndrome. It was noted that as tumor size increased, the incidence of subjective Frey Syndrome and the sweating area also increased. The sweating area was found to be greater in males compared to females. Considering the development of Frey Syndrome after superficial parotidectomy surgery, it was concluded that both techniques can be reliably applied.