Arka segment tutulumu olan aktif ve inaktif non-enfeksiyöz enflamatuar üveitli hastalarda koroidal kalınlık ile koroidal vaskülarite indeksi ve adalimumab tedavisinin etkisi
Choroidal thickness and choroidal vascularity index in patients with active and inactive non-infectious uveitis with posterior segment involvement and the effect of adalimumab treatment
  1. Tez No: 819149
  2. Yazar: ELİF ER ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM EVEREKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adalimumab, binarizasyon, koroidal caskülarite indeksi, koroidal kalınlık, Image-J software, makuler kalınlık, EDI-optik koherens tomografi, üveit, Adalimumab, binarization, choroidal vascularity index (CVI), choroidal thickness, ImageJ software, macular thickness, EDI-optical coherence tomography, uveitis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Enfeksiyöz olmayan üveitli (NIU) gözlerde adalimumabın (ADA) koroid kalınlığı (KK) ve koroidal vaskülarite indeksi (KVİ) üzerindeki etkisini değerlendirmek. Yöntem: Otuz yedi NIU'lu göz, 38 non-uveitik (NU) hastanın gözü ve 40 kontrol gözü dahil edilmiştir. Refrakter NIU'lu anti-TNF kullanmamış yetişkin (80mg) veya pediatrik (40mg) hastalar için ADA kullanılmış, ardından 1, 4, 12 ve 24. haftalarda kontrollerle birlikte 2 haftada bir 40mg (0.05). Bununla birlikte, NIU'lu gözlerde hesaplanan KVİ değerleri (0,63±0,007) (p0.05). Sonuç: NIU ve NU gözlerde azalmış KVİ, sistemik inflamasyonun hem oküler tutulum varlığında hem de yokluğunda koroidal vaskülariteyi ve perfüzyonu etkilediğini göstermektedir. KVİ, NIU'nun oküler tutulumunu ve ilerlemesini izlemede olası yeni bir araç olarak kullanılabilmesine rağmen, KVİ, NIU'da tedavi takibi için bir biyobelirteç gibi görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of adalimumab (ADA) on choroidal thickness (ChT) and choroidal vascularity index (CVI) in eyes with non-infectious uveitis (NIU). Methods: Thirty-seven eyes with NIU, 38 eyes of non-uveitic (NU) patients, and 40 control eyes were included. ADA was used for anti-TNF-naive adult (80mg) or pediatric (40mg) patients with refractory NIU, then 40mg every 2-week (20mg in children0.05). However, calculated CVI values in eyeswith NIU (0.63±0.007) were significantly (p0.05). Conclusions: Decreased CVI in NIU and NU eyes indicates that systemic inflammation affects the choroidal vasculature and perfusion both in the presence and absence of ocular involvement. Although CVI may be used as a possible novel tool in monitoring ocular involvement and progression of NIU, CVI does not seem to be a biomarker for treatment monitoring in NIU.