Plateletten zengin plazmanın süperfisyal parotidektomi yapılan hastalarda peroperatif kullanımının yara iyileşme hızına ve tükürük fistülü gelişiminin engellenmesine etkisi
The effect of peroperative use of platelet-rich plasma in patients undertaking superficial parotidectomy on wound healing speed and preventing the development of saliva fistule
- Tez No: 720858
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ZER TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Parotis bezi, Plateletten zengin plazma, Tükürük bezi fistülü, Parotid gland, platelet rich plasma, salivary gland fistula
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yeni bağ dokusu sentezini ve revaskülarizasyonu artıran, rejeneratif tıptaki potansiyelinden dolayı cerrahi yara yerine enjekte edilen, otolog plateletten zengin plazmanın (PZP) parotis cerrahisinde yara iyileşmesine, tükürük fistülü oluşumunun engellenmesine, drenlerin çekilme zamanına ve post-operatif dönemde hastanede yatış süresine etkisini incelemektir. Metod: Süperfisyal parotidektomi ameliyatı yapılan 54 hasta, randomize edilerek 2 grup oluşturuldu. Ameliyat sırası çift sayı olan 27 kişilik PZP uygulanan çalışma grubu ve ameliyat sırası tek sayı olan 27 kişilik PZP uygulanmayan kontrol grubu çalışmanın popülasyonunu oluşturdu. PZP uygulanan hastalara ameliyatın bitiminde damar yolundan alınan kan santrifüj edilerek elde edilen PZP'nin, cerrahi yara yatağına ve cilt altına enjekte edildi ve yara yeri flebi sütüre edilerek kapatıldı. Hastaların ilk dört haftalık kontrollerinde, hastalarda tükürük fistülü gelişimi, drenlerinin çekilme süresi, taburculuk süresi, sialosel, hipoestezi, frey sendromu,fasiyal parezi, yara yeri enfeksiyonu ve deri flep nekrozu gibi komplikasyonların varlığı gibi parametreler değerlendirildi. Bulgular: PZP grubundaki olguların dren çekilme süresi ve taburculuk süresi, kontrol grubundakilere göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede kısa saptanmıştır. Gruplara göre tükürük fistülü gelişim oranı, kontrol grubunda dikkat çekici seviyede yüksek çıkmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildir. Aynı zamanda karşılaştırılan tümörün yerleşimi ve çıkarılan materyal hacmi ile tüm komplikasyonların görülme oranı arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma PZP kullanımının parotis bezi cerrahisi sonrası yara iyileşmesi ve komplikasyonlar açısından değerlendirildiği ilk çalışmadır. Mevcut sonuçlar PZP'nin, süperfisyal parotidektomi yapılan hastalarda drenlerin çekilme süreleri ve hastaların taburculuk sürelerini azalttığı görüldü. Bu da hastaların, hastanede geçirdiği süreleri azaltarak hem sağlık maliyetlerini düşürmekte hem de gelişebilecek nozokomiyal enfeksiyon riskini azaltmaktadır. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da tükürük fistülü gelişim oranlarında da belirgin fark görüldü. Bu çalışma preliminer bir çalışma olup, gelecekteki çalışmalar için yol gösterici olabilir. Daha geniş hasta serileri ile yapılacak çalışmalar ile istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to examine the effect of autologous platelet-rich plasma (PRP) injected into the surgical wound due to its potential in regenerative medicine, increasing new connective tissue synthesis and revascularization, on wound healing and prevention of salivary fistula formation. Materials and Methods: Superficial parotidectomy was performed in 54 patients. PRP was applied to the study group of 27 people with even numbers during the surgery. PRP was not applied to the control group consisting of 27 people. At the end of the surgery, 8 cc of blood was taken from the vascular access of the patients who were to undergo PRP. The blood taken was centrifuged at 3000 revolutions per minute (rpm) for 12 minutes. After approximately 2 cc of PRP was injected into the surgical wound, the wound flap was sutured and closed. Parameters such as development of salivary fistula, duration of drain removal, duration of discharge, and presence of other complications were evaluated in the dressings of the patients during their hospitalization, and in the first, second-, and fourth-week follow-ups. Results: Drain removal time and discharge time of the subjects in the control group were found to be statistically significantly longer than those in the PRP group. Although the development of salivary fistula was not statistically significant according to the groups, it was significantly higher in the control group. In addition, no statistical correlation was found between the location of the tumor, the volume of material removed, and the incidence of all complications. Conclusions: This is the first study to evaluate the use of PRP in terms of wound healing and complications after parotid gland surgery. Current results It was observed that PRP reduced the withdrawal times of the drains and the discharge times of the patients in patients who underwent superficial parotidectomy. This reduces the time patients spend in hospital, reducing health costs and reducing the risk of nosocomial infections. Although it was not statistically significant, a significant difference was observed in the rates of salivary fistula development. These findings are arguable in clinical practice. We believe that these findings will be a guide for future studies with a larger patient group.