İç Anadolu'da yörük teşekkülleri: Uluyörük (1455-1845)
Yörük communities in central Anatolia: Uluyörük (1455-1845)
  1. Tez No: 819193
  2. Yazar: AYŞE KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AFYONCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Uluyörük, konar-göçer, nüfus, ekonomi, vergi, vergiden muafiyet, hayvancılık, tarım, onomastik, yaylak, kışlak, Ottoman, Uluyörük, nomadic, census, economy, tax, tax exemption, animal husbandry, agriculture, onomastics, winter quarters
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Bu tezde, Osmanlı toplumunun unsurlarından konar-göçerlere mensup Uluyörük'ün 1455-1845 dönemlerini kapsayan idarî, sosyal, iktisadî yapılarıyla XV ve XVI. yüzyıllarda kullandıkları şahıs adları incelenmiştir. Bu çerçevede Uluyörük topluluklarının nüfusları, idarî ve sosyal yapıları, bulundukları yerler, ödedikleri vergiler, vergiden muaf olanlar, ekonomik faaliyetleri ve kullandıkları Müslüman erkek şahıs adları ele alınmıştır. Tez giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde tezin kaynakları hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Daha sonra Osmanlı devri konar-göçerleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde 1455-1845 dönemi Uluyörük cemaatlerinin idarî ve sosyal yapıları, nüfusları, bulundukları kışlak ve mezralarla konar-göçerlik sonrasında yerleştikleri köyler, ikinci bölümde Uluyörük cemaatlerinin 1455-1845 döneminde ödedikleri vergiler, vergiden muaf olanlar ve ekonomik faaliyetleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Rum Eyaleti'ndeki Uluyörük cemaatlerinin üç tahrir döneminde kullandıkları Müslüman erkek adları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the administrative, economic, and social structures of the Uluyörük nomadic communities from the 1455 to 1845. The study includes an analysis of the Uluyörük populations, their places of residence, taxes paid, economic activities, and the Muslim male names they used. The review is presented in an introduction and three chapters. In the introduction examinies the literature related to the Uluyörük, the types of sources used in the thesis and a general structures of the nomadic during the Ottoman period. The first chapter discusses the administrative structures and administrators, population, winter quarters, hamlets, and villages of the communities, as well as their transition from nomadic to settled life between 1455 and 1845 (hijri calendar 855-1261). The second chapter examines the taxes paid by the Uluyörük communities and their economic activities between 1455 and 1845. The third chapter determines and evaluates the male names used by Uluyörük communities, which were organized in divisions in the Rum Vilayeti during three census periods.