Türk Ticaret Kanunu'na göre taşıma işleri komisyoncusunun sorumluluğu
Liability of the freight forwarder according to Turkish Commercial Code
- Tez No: 819205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşıma işleri komisyoncusu, taşıma işleri organizatörü, sınırlı sorumluluk ilkesi, sorumluluğun kapsamı, tazminatın belirlenmesi, Freight forwarder as agent, freight forwarder as principal, limited liability principle, scope of liability, determination of compensation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
“Türk Ticaret Kanunu'na Göre Taşıma İşleri Komisyoncusunun Sorumluluğu”başlıklı bu çalışmada mevzuatta taşıma işleri komisyoncusu ve taşıma işleri organizatörü kavramları ile düzenlenen ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan taşıma aracılarının, sözleşme ile üstlendiği edimler doğrultusunda tabi olacağı hükümler ve sorumluluk rejimi ve TTK m. 917-930 hükümleri arasında düzenlenen taşıma işleri komisyonculuğu sözleşmesi, 6102 sayılı TTK'nın sistematiği esas alınarak taşıma işleri komisyonculuğu sözleşmesinin hükümleri ve sorumluluk ana başlıkları altında taşıma işleri komisyonculuğu sözleşmesinin tanımı, unsurları, tarafları, şekli, hukuki niteliği, sona ermesi; taşıma işleri komisyonculuğu sözleşmesi uyarınca tarafların hak ve yükümlülükleri; taşıma işleri komisyoncusunun sorumluluğunu doğuran haller, sorumluluktan kurtulma sebepleri, sorumluluğun sınırları ve sorumluluk davası konuları gerek ilgili hukuki düzenlemeler gerek doktrindeki tartışmalar ve Yargıtay kararları ışığında inceleme ve aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, titled“The Liability of the Freight Forwarder According to the Turkish Commercial Code”, the provisions and the liability regime of the freight forwarders, which are regulated in the legislation with the concepts of freight forwarder as agent and freight forwarder as principal, and which are frequently encountered in practice, in accordance with the acts undertaken by the contract and articles of TCC, the definition, elements, parties, form, legal nature, termination of the forwarding agreement under the main headings of the forwarding agreement and the provisions of the forwarding agreement based on the systematic of the TCC numbered 6102; the rights and obligations of the parties pursuant to the forwarding contract have been tried to examine and illuminate the situations that cause the responsibility of the forwarder, the reasons for avoiding responsibility, the limits of responsibility and the liability case in the light of both the relevant legal regulations, the debates in the doctrine and the decisions of the high court of appeal.