Aşı kararsızlığı inanç temelli yaklaşımlarla önlenebilir mi?
Can we prevent vaccine hesitancy with faith-based approaches?
- Tez No: 819439
- Danışmanlar: PROF. DR. PERRAN BORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: aşı kararsızlığı, aşılama davranışı, inançlar, değerler, çocukluk çağı aşıları, vaccine hesitancy, vaccination behavior, beliefs, values, childhood vaccination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş: Dünya Sağlık Örgütü aşı kararsızlığını dünyayı tehdit eden ilk on küresel sağlık sorunu arasında tanımlamaktadır. Sınırlı sayıda araştırma, bireylerin dini inançları ile aşı kabulü arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı müftülükler düzeyinde ailelere dini danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunmaktadır. Bu bağlamda din görevlilerinin bu alanda öncü bir rol üstlenerek çözüme katkı sağlamak açısından benzersiz bir konuma sahip oldukları düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı, aşı kabulünün önündeki engellerin üstesinden gelmek amacıyla ailelerde etkin sağlık davranışlarını kolaylaştırabilecek aşı elçileri olarak din görevlilerinin rolünü incelemek ve aşı kararsızlığına yeni bir bakış açısı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Haziran 2021- Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul'un Pendik ilçesinde niteliksel olarak gerçekleştirildi. Pendik İlçe Müftülüğünde görevli olup sahada aktif çalışan 26 kurum görevlisi çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların özellikle çocukların bakım verenleriyle etkileşimlerine odaklanılarak aşılamanın önündeki engeller ve kolaylaştırıcı faktörler gibi araştırma sorumuz hakkında deneyimlerini keşfetmek ve konuşmaya teşvik etmek için ikisi yüz yüze, ikisi çevrim içi olacak şekilde 4 odak grup toplantısı gerçekleştirildi. Analizler 3C teorik çerçeve yaklaşımı kullanılarak yapıldı. Nitel araştırmaların raporlanmasında kullanılan Consolidated criteria for reporting qualitative studies kontrol listesi kullanıldı. Bulgular: Katılımcılar görev ve sorumlulukları bağlamında hizmet sundukları topluluklardan çocukluk çağı aşıları konusunda soru aldıklarını ve aşı kabulünü artırmada önemli bir rol oynayabileceklerini belirttiler. Hastalıktan korunma konusunda inanç temelli değerlerin aşılama ile örtüştüğünü, kanıta dayalı tıbba, bilgi kaynağı olarak sağlık uzmanları ve otoritelerine güvendiklerini ifade ettiler. Sonuç: Din görevlileri aşı elçiliği yapmanın kendi uygulamalarının kapsamına girdiğine inanmaktadır. Sağlık çalışanlarında kullanılan mevcut eğitimsel müdahaleler din görevlileri için uyarlanabilir. Gelecekteki araştırmalar çocukluk çağı aşıları konusunda savunuculuk yapan din görevlileri tarafından sağlanan inanç temelli müdahalelerin aşı kabulündeki etkinliğini incelemelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Vaccine hesitancy has been defined by WHO as one of the top ten threats to global health. Limited studies conducted to date suggest that there is a link between individual's religious beliefs and vaccine uptake. The Presidency of Religious Affairs (Diyanet) offers religious counselling and guidance services for the families at the provincial offices. In this context, religious officials have a unique position in terms of overcoming vaccine hesitancy by taking a leading role. The objective of this project was to provide a new perspective in vaccine hesitancy by examining the role of religious officials as the vaccine ambassadors who could facilitate effective health behaviours in families to overcome barriers to vaccine uptake. Materials and Method: The study was conducted between June 2021 and September 2021 in Pendik, Istanbul. For qualitative work, 26 institution officials working in the Pendik District Mufti were included by purposive sampling for data collection including men and women. Four focus group discussions (two face to face and two online) were conducted to explore the experiences of participants and to encourage them to talk about issues pertinent to the research question such as barriers and drivers to vaccination with a particular focus on their interactions with caregivers and infants. Analysis was done using the 3C theoretical framework approach. Consolidated criteria for reporting qualitative studies (COREQ) were used for reporting. Results: Religious officials reported they are well-positioned to increase vaccine uptake in families who have vaccine hesitancy given the unique and long-term relation with their communities. Participants suggested that belief-based values in disease prevention overlap with vaccination, and that they rely on evidence-based medicine, health professionals and authorities as a source of accurate information. Conclusion: Religious officials believe that acting as vaccine ambassadors is within their scope of practice. Existing educational interventions used in healthcare professionals may be adapted for religious leaders. Future studies should examine the effectiveness of belief-based interventions in vaccine uptake provided by religious officals advocating for childhood vaccines.