Komtagiyöz ektimalı koyunlarda bazı yangısal biyobelirteçler ve oksidatif stres indeksinin belirlenmesi
Determination of some inflammatory biomarkers and oxidative stress index in sheep with commtagious ecthyma
- Tez No: 819442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR BOZUKLUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Faz Protein, Kontagiyöz Ektima, Koyun, Oksidatif Stres, Siyalik Asit, Acute Phase Protein, Contagious Ecthyma, Oxidative Stress, Sheep, Sialic Acid
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çalışmadaki amacımız kontagiyöz ektimalı koyunlarda haptoglobin, seruloplazmin, albümin, total siyalik asit ve oksidatif stres parametre (total antioksidan ve oksidan kapasite) düzeyinin belirlenmesidir. Klinik olarak tanısı konulan 25 adet kontagiyöz ektimalı ve 15 adet sağlıklı koyun kullanıldı. Çalışmada yer alan koyunların Vena jugularis'inden antikoagulansız tüplere alınan örnekler 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serumları elde edildi. Serumlar analizler yapılıncaya kadar -20 oC'de saklandı. Kontagiyöz ektima ile enfekte grup ile sağlıklı koyunlar karşılaştırıldığında serum haptoglobin, TOK ve OSİ, seruloplazmin, total siyalik asit düzeylerinin arttığı, TAK düzeyinin ise azaldığı saptandı. Sonuç olarak, akut faz proteinlerinden haptoglobin ve seruloplazminin yangı belirteci olarak kullanlabileceği yanı sıra hastalıkta oluşan oksidatif stres nedeniyle hayvanlara antioksidan takviyesinin yararlı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Our aim in the study was to determine the level of haptoglobin, ceruloplasmin, albumin, total sialic acid and oxidative stress parameter (total antioxidant and oxidant capacity) in sheep with contagious ecthyma. 25 clinically diagnosed sheep with contagious ecthyma and 15 healthy sheep were used. The samples taken from the Vena jugularis of the sheep in the study into tubes without anticoagulant were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes and their serums were obtained. Serums were stored at - 20 °C until analysis. When the group infected with contagious ecthyma and healthy sheep were compared, it was found that serum haptoglobin, TOC and OSI, ceruloplasmin, total sialic acid levels increased, while TAC levels decreased. As a result, it was concluded that the acute phase proteins haptoglobin and ceruloplasmin could be used as inflammatory markers, and antioxidant supplementation could be beneficial to animals due to oxidative stress in the disease.