Prematüre yenidoğanlarda topuktan kan alma işlemi sırasında anne sütü kokusu ve beyaz gürültü kullanımının ağrı yönetimine etkisinin değerlendirilmesi: Randomize kontrollü çalışma
Evaluation of the effect of use of breast milk odor and white noise on pain management during heel lance in premature newborns: A randomized controlled study
  1. Tez No: 819531
  2. Yazar: BURCU OTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN IŞIK ESENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anne sütü kokusu, Beyaz gürültü, Prematüre yenidoğan, Breast milk odor, Pain, Premature newborn, White noise
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tek merkezli, tek kör, randomize kontrollü deneysel nitelikte olan bu araştırma prematüre yenidoğanlarda, topuktan kan alınması işleminde anne sütü koklatmanın ve beyaz gürültü dinletmenin ağrı yönetimine olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri 16 Mayıs-1 Ekim 2022 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Uygulama ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesi anne-bebek odalarında ve doğum sonu servisinde toplanmıştır. Araştırmaya, 34-37. hafta aralığında doğan ve dâhil etme kriterlerine uyan 66 yenidoğan dâhil edilmiştir. Örneklem sayısının yeterliliğini belirlemek üzere yapılan güç analizi sonucunda gruplar arasındaki ağrı puanı bakımından farklılık tespiti için tip 1 hata=0,05 ve etki büyüklüğü=0,737 değerine göre güç düzeyi=0,99 olarak tespit edilmiştir. Veriler Prematüre Bebek Ağrı Profili Ölçeği-Revize Formu, araştırmacı tarafından hazırlanan tanıtıcı bilgi formu ve fizyolojik bulgular takip çizelgesi kullanılarak toplanmıştır. Ağrı değerlendirmesi, çalışmada uygulama aşamasında bulunmayan 2 farklı araştırmacı tarafından video kayıtlar aracılığı ile işlemden 5 dakika önce, işlemden 2 dakika önce, işlem anında ve işlemden 5 dakika sonra gerçekleştirilmiştir. Gözlemciler arasındaki uyum istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Kalp atım hızı incelendiğinde işlemden 2 dakika önce (F= 4,026) ve işlemden 5 dakika sonra (F=8,162) izlenen kalp atım hızı değerleri anne sütü kokusu ve beyaz gürültü grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur (p0,05). Yenidoğanlarda non-farmakolojik yöntem olarak beyaz gürültü dinletiminin ve anne sütü koklatımının ağrı yönetiminde etkili olabileceği ve yöntemlerden herhangi birinin bir diğerine üstünlüğünün olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This single-centered, single-blind, randomized controlled experimental study was conducted to investigate the effect of breast milk odor and white noise during heel lance on pain management in premature newborns. The data of the study were collected between 16th of May and 1th of October, 2022 in Ankara University, Faculty of Medicine, Cebeci Application and Research Hospital neonatal intensive care unit mother-baby rooms and postpartum service. The research contains 66 newborns born between 34 – 37 gestational weeks which meet the inclusion criteria. As a result of the power analysis carried out to determine the adequacy of the sample number, it is determined that type 1 error=0.05, effect size=0.737 and power level=0.99 for the difference between the groups in terms of pain scores. Data were collected using Premature Infant Pain Profile-Revised Form, descriptive information form which is prepared by the researcher, and Physiological Findings Follow-up Chart. Pain evaluation was performed 5 minutes before the procedure, 2 minutes before the procedure, at the time of the procedure and 5 minutes after the procedure, via video recordings by 2 different researchers who were not in the application phase of the study. Consistency between observers was statistically significant (p0.05). When the heart rate was examined, the heart rate values observed 2 minutes before (F= 4,026) and 5 minutes after (F=8,162) the procedure were found to be significantly lower in the breast milk odor and white noise group compared to the control group (p0.05). It is thought that white noise and breast milk odor as non-pharmacological methods in newborns can be effective in pain management and that neither method is superior to the other.