Antidepresan kullanımı olan depresif bozuklukve anksiyete bozukluğu tanılı hastalardabruksizm ve uyku bozuklukları
Bruxism and sleep disorders in patients with antidepressant use who diagnosed with depressive disorder and anxiety disorder
- Tez No: 819532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KULAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Antidepresan, Bruksizm, Uyku bozuklukları, Depression, Anxiety, Antidepressant, Bruxism, Sleep disorders
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu çalışmada, antidepresan kullanan depresif bozukluk ve anksiyete bozukluğu tanılı hastalarda bruksizm görülme sıklığını, bruksizm ile ilişkili faktörleri ve uyku bozukluklarını araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza; anksiyete ve depresyon tanısı olan, araştırmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri, en az 1 aydır antidepresan kullanan 273 hasta ve 273 sağlıklı kontrol grubu dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubuna Sosyodemografik Veri Formu ile beraber, Epworth Gündüz Uykululuk Hali Ölçeği (EGUÖ), Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Bruksizm Soru Anketi, Pitsburgh Uyku Kalite Ölçeği (PUKİ) uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubun %73,3'ünde, kontrol grubunun ise %28,2'sinde bruksizm saptanmıştır. Hasta grubunda en sık kullanılan antidepresanlar; Serotonin geri alım inhibitörleri (Essitalopram ve Sertralin)'dir.Hasta grubunda PUKİ, EGUÖ ve HAM-D ölçekleri puanları kontrol grubuna göre daha yüksek saptanmıştır. Hasta gruba uygulanan korelasyon analizinde; PUKİ skoru ile EGUÖ skoru arasında aynı yönde düşük düzeyde, HAM-D arasında aynı yönde orta düzeyde ve BAÖ skoru arasında aynı yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. EGUÖ skoru ile HAM-D skoru arasında aynı yönde düşük düzeyde, BAÖ skoru arasında aynı yönde düşük düzeyde ve HAM-D skoru ile BAÖ skoru arasında aynı yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Hasta grubunda bruksizm varlığını etkileyen faktörler çok değişkenli regresyon analizi ile değerlendirildiğinde; lise ve üzeri eğitim düzeyi, PUKİ, EGUÖ, etmenlerinin risk faktörü olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamız sonucunda özellikle SSRI grubu antidepresan kullanan hastaların büyük çoğunluğunda bruksizm olabileceği söylenebilir. Bu nedenle antidepresan tedavilerine yeni başlayacak hastalar için bruksizm gelişmesi ve takibi açısından gerekli bilgilendirmelerin yapılması ve her hastanın bruksizm açısından düzenli olarak klinisyenler tarafından sorgulanmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the incidence of bruxism, bruxism-related factors and sleep disorders in patients with depressive disorder and anxiety disorder using antidepressants. Method: A total of 273 patients aged 18 years and over, who were diagnosed with anxiety and depression, who agreed to participate in the study, who had been using antidepressants for at least 1 month, and 273 healthy control groups were included in this study. Along with the sociodemographic data form, Epworth Daytime Sleepiness Scale (EDSS), Hamilton Depression Scale (HAM-D), Beck Anxiety Scale (BAS), Bruxism Questionnaire, Pitsburgh Sleep Quality Scale (PSQS) were applied to the patient and control groups. Results: Bruxism was detected in 73.3% of the patient group and 28.2% of the control group. The most commonly used antidepressants in the patient group are; selective serotonin reuptake inhibitors (Escitalopram and Sertraline). The PSQS, EDSS and HAM-D scale scores of the patient group were higher than the control group. In the correlation analysis for patient group; it was determined that there was a low level of correlation between PSQS score and EDSS score in the same direction, moderate relationship between HAM-D and a moderate relationship between Beck score in the same direction. It was understood that there was a low level of correlation between EDSS score and HAM-D score in the same direction, a low level relationship between BAS score and a moderate level of correlation between HAM-D score and BAS score in the same direction.When the factors affecting the presence of bruxism in the patient group were evaluated with multivariate regression analysis; high school and higher education level, , PSQS, EDSS factors were found to be risk factors. Discussion: For patients who will start their antidepressant treatment, necessary information should be provided in terms of the development and follow-up of bruxism, and each patient should be evaluated and treated in terms of bruxism.