İntrapartum ultrasonografinin vajinal doğumun takibindeki yerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the intrapartum ultrasonography in the follow-up of vaginal birth
- Tez No: 819590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Baş sonografi seviyesi, Progresyon açısı, Miad doğum, Angle of Progression, Head Perineum Distance, Term Birth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Ultrasonografinin doğum eylemi takibindeki etkinliğini ve uygulanabilirliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Miadında spontan olarak doğum eylemine giren 180 nullipar gebenin travay izlemi takibe alınmış, vajinal tuşe ile tespit edilen servikal açıklıkları 6 cm, 8 cm ve tam açıklık olduğu esnada baş perine mesafesi, baş sonografi seviyesi ve ilerleme açısı ölçümleri yapılarak USG'nin vajinal doğum öngörüsündeki yeri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda literatüre benzer olarak USG baş seviyesinde daha düz seyirli olan travay izleminde AoP ile de daha yatay bir seyir gözlenmiştir. USG ile yapılan fetal baş perine mesafesi ölçümünün tuşe ile benzer doğrulukta olduğunu ve baş pelvis uyumsuzluğu endikasyonunu öngörebildiğini göstermektedir. USG ile yapılan intrapartum değerlendirmenin, doğum şeklini öngörme amaçlı yapılan vajinal değerlendirmeye pozitif geri bildirim sağlayabilecek etkin, kolay ölçülen, tekrarlanabilir ve objektif bir metot olduğu sonucuna vardık. Sonuç: Aktif doğum eylemi sırasında baş perine mesafesi, baş sonografi seviyesi ve ilerleme açısı ölçümleri yapılarak baş pelvis uyumsuzluğu nedeniyle sezaryen doğum ve başarılı vajinal doğum öngörüsünde bulunmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the efficiency and feasibility of ultrasonography in the follow-up of labor. Material and Method: One hundred eighty nulliparous term pregnant women who were admitted in spontaneous labor were followed for ultrasonographic prediction of vaginal delivery by measuring head perineal distance, head sonography level and angle of progression when the cervical dilations of pregnant women were 6 cm, 8 cm, and at full dilatation. Results: In our study, similar to the literature, a more horizontal course was observed with AoP in the birth follow-up, which had a flatter course at the USG head level. It shows that the fetal head perineal distance measurement performed by USG is of similar accuracy to the manual vaginal examination and can predict the indication of head pelvis mismatch. We have concluded that intrapartum evaluation performed with USG is an effective, easily measured, reproducible and objective method that can provide positive feedback to vaginal evaluation performed to predict the mode of delivery. Conclusion: It may be possible to predict cesarean delivery due to cephalopelvic disproportion and successful vaginal delivery with ultrasonographic measuments of head perineal distance, head sonography level and progression of angle.