Binoküler diplopisi olan hastalarda tetrax cihazı ile postüral instabilite araştırılması
Investigation of postural instability with tetrax device in patients with binocular diplopia
- Tez No: 819599
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FEYZA ÖNDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Denge, Diplopi, Tetrax, Balance, Diplopia, Tetrax
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Binoküler diplopi oldukça yaygın görülen ve hastaların günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan can sıkıcı bir semptomdur. Diplopisi olan hastaların denge bozukluğu da tariflemeleri, düşme riskinin yüksek olduğunu ve hastaların postüral olarak daha instabil olduğunu düşünmemize sebep olmaktadır. Dengenin sağlanması görsel, vestibüler ve somatosensoriyel sistemlerin koordinasyonunu gerektiren karmaşık bir mekanizma ile gerçekleşir. Görsel girdinin özelliklerinin değişmesi ile postüral stabilite arasındaki ilişkiyi inceleyen çeşitli çalışmalar mevcuttur. Biz de çalışmamızda diplopisi olan hastalarda mevcut görsel girdi niteliğinin değiştiğini düşünerek çift görmenin postüral stabiliteye olan etkisini ve hastaların düşme riskinin kantitatif analizini yapmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ekim 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği polikliniklerine başvuran ve binoküler diplopisi tespit edilen 23 hasta dahil edildi. Aynı tarihte polikliniğe başvuran 23 sağlıklı birey kontrol grubuna alındı. Grupların dahil edilme kriterleri belirlendikten sonra demografik ve klinik bulguları kaydedildi. Hasta ve kontrol gruplarının denge analizleri İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde bilgisayar destekli statik postürografi cihazı (Tetrax, Sunlight Medical Ltd) ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan hasta grubun yaş ortalaması 51,7±15,8 (23-83) aralığındayken, kontrol grubunun 45,6±13,0 (26-68) aralığında yer aldı. Hasta grubun %52.2'si (12) erkek, %47.8'i (11) kadın, kontrol grubunun %56.5'i (13) erkek, %43.5'i (10) kadın cinsiyetten oluşmaktaydı. Hastaların %43.5'inde diplopiye neden olabilecek etyolojik bir sebep bulunamazken tespit edilebilen diplopi nedenleri içinde en sık olanı kraniyal sinir felçleriydi (%47.8). Hastaların %69.4'ünde en az bir vasküler risk faktörü mevcuttu. Hastaların toplamda %78.3'ü semptomların hayatını orta veya çok düzeyde etkilediğini belirtti. Hasta ve kontrol gruplarının Fall indeks düzeylerinde anlamlı fark bulunamazken (p=0,070), Fall indeks düzey gruplarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p=0,041). Hasta grupta düşük risk oranı kontrol grubuna göre düşük, orta ve yüksek risk oranları yüksekti. Fourier salınımlarında NO'da F3, F4 düzeyi (p=0,047 p=0,029); NC' de F3 düzeyi (p=0,029); NO' da F1 ve F3'ün meane göre yükseklik oranları (p=0,044 p=0,036); NC' de F3'ün meane göre yükseklik oranı (p=0,032); NO' da F2 SS düzeyi (p=0,001); NC' de F3 SS düzeyi (p= 0,034; PO' da F4 SS düzeyleri (p=0,017) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulunurken, grupların ST'leri arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuçlar: Diplopi ve kontrol grubunun genel denge indeksleri (ST) arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Vücut salınımlarındaki anlamlı artış hastaların postüral olarak daha instabil olduğunu, görsel sistem tehdit altında iken telafi edici periferik vestibüler mekanizmaların devreye alındığını göstermektedir. Bu postüral yetersizlik düşme riskinin artışına katkıda bulunmaktadır. Diplopi hastalarının düşme riskinin arttığını ve bu hastaların düşme riskini azaltmaya yönelik görsel-vestibüler denge egzersizlerinin günlük yaşam kalitesini arttırmakta ve semptom şiddetini azaltmakta faydalı olacağı kanaatindeyiz. Çalışmamız diplopi hastalarında düşme riski ve postüral stabilite parametrelerini Tetrax ile araştıran ilk çalışma olduğundan, sonuçlarımızın literatüre anlamlı katkı sağladığı, yeni çalışmalara rehberlik edeceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Binocular diplopia is a very common and annoying symptom that limits patients' activities of daily living. The fact that patients with diplopia also describe balance disorder causes us to think that the risk of falling is high and that the patients are more posturally unstable. Achieving balance occurs through a complex mechanism that requires the coordination of the visual, vestibular and somatosensory systems. There are various studies examining the relationship between the changes in the properties of visual input and postural stability. In our study, we aimed to quantitatively analyze the effect of double vision on postural stability and the risk of falling in patients with diplopia, considering that the current visual input quality has changed. Materials and Methods: Twenty-three patients with binocular diplopia who applied to the Ophthalmology Clinic of Haseki Training and Research Hospital between October 2022 and June 2023 were included in the study. Twenty-three healthy individuals who applied to the outpatient clinic on the same date were included in the control group. After the inclusion criteria of the groups were determined, the demographic and clinical findings of the groups were recorded. Balance analyzes of the patient and control groups were performed with a computer-assisted static posturography device (Tetrax, Sunlight Medical Ltd) at the Department of Physical Therapy and Rehabilitation of Istanbul University, Istanbul Medical Faculty. Results: While the mean age of the patient group participating in our study was between 51.7±15.8 (23-83), it was between 45.6±13.0 (26-68) years in the control group. While 52.2% (12) of the patient group was male and 47.8% (11) was female, 56.5% (13) of the control group was male and 43.5% (10) was female. While no etiological cause could be found in 43.5% of the patients, the most common cause of diplopia that could be detected was cranial nerve palsies (47.8%). At least one vascular risk factor was present in 69.4% of the patients. A total of 78.3% of the patients stated that the symptoms affected their life moderately or highly. While no significant difference was found in the Fall index levels of the patient and control groups (p=0.070), a statistically significant difference was found in the Fall index level groups (p=0.041). The low risk rate in the patient group was lower than the control group, and the intermediate and high risk rates were higher. F3, F4 level in NO in Fourier oscillations (p=0.047 p=0.029); F3 level in NC (p=0.029); Height ratios of F1 and F3 according to mean in NO (p=0.044 p=0.036); Height ratio of F3 to mean in NC (p=0.032); F2 SD level in NO (p=0.001); F3 SS level in NC (p= 0.034); While the F4 SS levels in PO (p=0.017) were found to be statistically higher than the control group, no significant difference was found between the STs of the groups. Results: There was no significant difference between the general balance indices (ST) of the diplopia and control groups. The significant increase in body oscillations shows that the patients are more posturally unstable, and compensatory peripheral vestibular mechanisms are activated when the visual system is under threat. This postural insufficiency contributes to the increased risk of falling. We believe that patients with diplopia have an increased risk of falling and that visual-vestibular balance exercises aimed at reducing the risk of falling in these patients will be beneficial in increasing the quality of daily life and reducing the severity of symptoms. Since our study is the first to investigate fall risk and postural stability parameters in diplopia patients with Tetrax, we believe that our results will contribute significantly to the literature and will guide new studies.