Dağ ekosistemlerinin çevre eğitimi açısından incelenmesi: Spil (Manisa) Dağı örneği
Investigation of mountain ecosystems in terms of environmental education: The case of Spil (Manisa) Mountain
- Tez No: 819600
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, dağ ekosistemleri, Spil Dağı Milli Parkı, Environmental education, mountain ecosystems, Spil Mountain Natural Park
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada ziyaretçi görüşlerinden yola çıkarak dağ ekosistemi/çevre eğitimi ilişkisinin belirtilmesi ve bu durumun çevre eğitimi içerisinde nasıl değerlendirileceği ve dağ ekosistemlerinin çevre eğitimi açısından incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde nitel araştırma yöntemlerinden betimsel içerik analizine yer verilmiş ve ikinci kısmında yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Görüşme kısmında yerli milli park ziyaretçilerinden araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul etmiş 23 ziyaretçi ile görüşülerek elde edilen veriler analiz edilip yorumlanmıştır. Uygulanan görüşme sonuçlarına göre Spil (Manisa) Dağı Milli Parkı ziyaretçilerinin dağ ekosistemleri, milli park ve çevre eğitimi arasındaki ilişki hakkında gerekli bilgi ve bilinç düzeylerine sahip olmadıkları anlaşılmıştır. Bu doğrultuda çevre eğitimin yaygın eğitimde de kullanılması adına bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study which is based on the views of visitors the aim of the study is to indicate the following: Relationship between a mountain ecosystem and environmental education. It will explain how the evaluation of environmental education is done by doing a study of a mountain ecosystem from the point of view of environmental education. Method/s of research used to compile the study: Qualitative research which includes descriptive content analysis was used in the first part of the research and a semi-structured interview form was used in the second part of research. In the interview part the data was obtained by interviewing 23 Spil (Manisa) Mountain National Park visitors who voluntarily agreed to participate in the research. The data was analyzed and interpreted, and the results was the following: It indicated that the necessary knowledge, awareness level and understanding of the relationship between mountain eco-systems, national parks, and environmental education of visitors to the above-mentioned park was insufficient. Suggestion/s by visitors that would help improve the awareness, knowledge and understanding of the above-mentioned relationship was received and it was the following: to use environmental education in a non-formal educational environment.