Şizofreni hastalarında Lingo-1, Nogo-A ve Nörogranin proteinlerinin serum seviyelerinin belirlenmesi
Determination of Serum levels of Lingo-1, Nogo-a, and Neurogranin proteins in schizophrenia patients
- Tez No: 819736
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KANBAK, DOÇ. DR. SERPİL ERŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni hastalığı, Nogo A, Lingo-1, Nörogranin, Miyelin Bazik Protein, nöropsikiyatri, remiyelinizasyon, Schizophrenia, Nogo-A, Lingo-1, Neurogranin, Myelin Basic Protein, neuropsychiatry, remyelination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Başlık: Şizofreni hastalarında Lingo-1, Nogo-A ve Nörogranin Proteinlerinin Serum Seviyelerinin Belirlenmesi Amaç: Çalışmamızda, Şizofreni hastalarında Lingo-1, Nogo-A, Nörogranin ve Miyelin Bazik Protein proteinlerinin serum düzeyleri belirlemek, bu biyomoleküllerdeki değişikliklerin hastalığın patogenezi ve prognozu yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Şizofreni hastaları ve sağlıklı gönüllü bireyler arasında Lingo-1, Miyelin Bazik Protein, Nörogranin ve Nogo A proteinlerinin serum seviyeleri ELİSA (Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) yöntemiyle belirlendi ve verilerin birbirleri ile ilişkisi değerlendirildi. Parametrik (t testi) ve parametrik olmayan (Mann-Whitney U) testler kullanılarak veriler karşılaştırıldı. Ayrıca, parametreler arasındaki ilişkiyi göstermek için Pearson ve Spearman korelasyon testleri yapıldı. Bulgular: Lingo 1, Nogo A ve Nörogranin proteinleri açısından hasta grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı düzeyde farklılıklar tespit edildi (sırasıyla P=0.008, P=0.006, P=0.003). Bu proteinlerin serum düzeyleri, hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla belirgin derecede daha yüksek bulundu. Hasta grubunda, bu proteinler arasında pozitif yönde bir korelasyon gözlendi. Sonuç: Sonuç olarak Şizofreni hastalarında genel olarak Lingo 1, Nogo A ve Nörogranin proteinlerinin serum düzeyleri artmıştır. Ayrıca, bu proteinlerin birbiriyle pozitif korelasyon göstermesi, farklı yollar ve mekanizmalar aracılığıyla birbirleriyle ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Determination of Serum Levels of Lingo-1, Nogo-A, and Neurogranin Proteins in Schizophrenia Patients Objective: In our study, the aim was to determine the serum levels of Lingo-1, Nogo-A, Neurogranin, and Myelin Basic Protein proteins in patients with schizophrenia and to investigate the alterations in these biomolecules in terms of the pathogenesis and prognosis of the disease. Methods: The serum levels of Lingo-1, MBP, Neurogranin, and Nogo-A proteins were determined using the ELISA method in both schizophrenia patients and healthy volunteer individuals. The relationship between the data was evaluated. Parametric (t-test) and non-parametric (Mann-Whitney U) tests were used to compare the data Additionally, Pearson and Spearman correlation tests were conducted to demonstrate the relationships between the parameters. Results: Significant differences were found between the patient group and the control group in terms of Lingo-1, Nogo-A, and Neurogranin proteins (P=0.008, P=0.006, P=0.003, respectively). The serum levels of these proteins were significantly higher in the patient group compared to the control group. A positive correlation was observed among these proteins in the patient group. Conclusion: As a result, the serum levels of Lingo-1, Nogo-A, and Neurogranin proteins were found to be increased in schizophrenia patients overall. Furthermore, the positive correlation observed among these proteins suggests that they may be interconnected through different pathways and mechanisms.