Klasik kemençe çalgısında soft potansiyometre uygulamasına ilişkin bir inceleme
A study on the application of soft potentiometer in classical kemençe instrument
- Tez No: 819753
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARAPGİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Kemençe, Soft Potansiyometre, Midi Controller, Arduino, Classical Kemençe, Soft Potantiometer, Midi Controller, Arduino
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Klasik Türk Müziğinde kullanılan klasik kemençe çalgısının, bir midi kontrolcüye dönüştürülerek, sanal çalgı çalma ortamına aktarılmasında uygulanabilecek yöntem ve teknikler incelenmektedir. Tezin birinci ve ikinci bölümünde çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiş, bulgular değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde klasik kemençe, elektronik bileşenler ve kullanılan yazılımlar tanıtılmış ve genel özelliklerden bahsedilmiştir. Tezin konusunu oluşturan elektronik bileşenlerin devre bağlantılarına, yazılan kodlara, yazılımlara ve bunların çalgı üzerine uygulanışlarına dördüncü bölümde yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca yapılan çalışmalara ait tablolar ve görsellere yer verilmiş ve açıklamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the methods and techniques that can be applied to transform the classical kemençe instrument used in Classical Turkish Music into a MIDI controller and integrate it into a virtual instrument playing environment. The first and second chapters of the thesis present the aim and methodology of the study, and the findings are evaluated. The third chapter introduces the classical kemençe, electronic components, and the software used, providing an overview of their general characteristics. The fourth chapter focuses on the circuit connections of the electronic components that constitute the core of the thesis, the written codes, the software used, and their application on the instrument. This chapter also includes tables and visuals related to the conducted research along with explanations.