John Locke ve David Hume'un dil felsefeleri ve bilgi felsefeleri ilişkileri üzerine bir inceleme
A study on the relationship between philosophies of language and epistemologies of John Locke and David Hume
  1. Tez No: 819832
  2. Yazar: HASAN ENES KALELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BİLGE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: John Locke, David Hume, epistemoloji, dil felsefesi, John Locke, David Hume, epistemology, philosophy of language
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma John Locke ve David Hume'un epistemolojikleri ve dil felsefeleri arasındaki ilişki sorgulanmaktadır. Bu çerçevede öncelikle John Locke'un epistemolojisi, bu epistemolojinin bileşenleri ve dil felsefesi sorgulanmıştır. Ardından Hume'un epistemolojisi, tümevarım sorunu, nedenselliğin kökeni sorunu gibi bileşenleriyle birlikte incelenmiş ve Hume'un dil ile ilgili görüşlerinin, epistemolojisindeki rolü sorgulanmıştır. Çalışma sonunda, bu filozofların deneyimci bir epistemolojiyi destekleyecek bir dil anlayışı ve anlam kuramı geliştirmeye çabalamış olduğu gösterilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study questions the relationship between the epistemologies and philosophies of language of John Locke and David Hume. In this framework, first, John Locke's epistemology, the components of his epistemology, and his philosophy of language were questioned. Also, Hume's views on language and his epistemology were analyzed, including his arguments related to the problems of induction and causality. At the end of the study, it is demonstrated that these philosophers tried to develop an understanding of language and a theory of meaning that would support an empiricist epistemology.