Kadın konukevleri: Kadına şiddet ve maneviyat algısı
Women's shelters: Violence against women and perception of spirituality
  1. Tez No: 819833
  2. Yazar: ALİME KENDİRLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Kadın Konukevleri, Kadına Yönelik Şiddet, Maneviyat Algısı, Mneviyat, Women's Shelters, Psychology of Religion, Violence Against Women, Spirituality, Perception of Spirituality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kadına yönelik şiddet, ülkemizde ve dünyada sıklıkla rastlanan en önemli sosyal sorunlardan biridir. Kadınlar genç veya yaşlı olsun toplumun sosyal ve kültürel yapısı, hukuki yaptırımların yetersizliği, yanlış bilinen din ve ahlaki anlayış nedeniyle şiddete uğramaktadırlar. Tüm toplumların geleneksel yapısına bakıldığında erkek egemen bir yapıya dayanmaktadır ve cinsiyete dayalı bu ayrımcılık nedeniyle kadınların hakları ve özgürlükleri, birtakım gerekçelerle ihlal edilmektedir. Bu araştırma kapsamında şiddetin temeli, kadına şiddete sebep olan etmenleri, kadın konuk evinde kalan şiddet görmüş katılımcıları ve katılımcılara şiddet uygulayanları din/maneviyat ekseninde inceleyerek din-maneviyatın şiddetin engellenmesinde önleyici faktör olarak değerlendirilebileceği öngörülmüştür. Bu araştırma, Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Alanya, Kepez, Konyaaltı ilçelerinde bulunan kadın konukevlerinde ki şiddet mağduru 35 kadın katılımcı ile gerçekleşmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuş ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Bu anlamda katılımcılara; bağımlılık, gösterilen şiddet türü, şiddet gösterenin yakınlık derecesi, öznel din/maneviyat algıları, manevi eğitim alma durumları, şiddeti önlemeye yönelik önerileri kapsamında sorular yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda; şiddet gören katılımcıların ve onlara şiddet gösterenlerin büyük çoğunluğun eğitim seviyelerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında katılımcılara şiddet gösterenlerin çoğunluğunun alkol ve uyuşturucu madde kullandıkları, önemli bir kısmının suça karıştığı ve şiddet gördükleri kişilerin genellikle eşleri ve aile yakınlarından olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca katılımcıların fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldıkları da tespit edilmiştir. Bununla birlikte katılımcılara şiddet uygulanma nedenleri ele alınıp, katılımcıların ve onlara şiddet uygulayanların din/maneviyat algıları incelenerek, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde“din/maneviyatın”önleyici faktörler olma durumları bulgularla araştırılıp ortaya koyulmuş, literatür temelinde tartışılarak bu kapsamda da önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Violence against women is one of the most importent social problems frequently encountered in our country and in the world. Whether young or old, women are exposed to violence due to the structure of society, the inadequacy of legal sanctions, and wrong religious and moral understanding. When we look at the traditional structure of all societies, it is based on a male-dominated structure and women's rights and fundamental freedoms are violated due to this discrimination based on gender. Within the scope of this research, it is predicted that religion-spiritualism can be evaluated as a preventive factor in the prevention of violence by examining the basis of violence, the factors that cause violence against women, the participants who have been subjected to violence in the women's guest house and those who perpetrate violence against the participants. This research was carried out with 35 female participants who were victims of violence in women's guest houses in Alanya, Kepez, Konyaaltı districts of Antalya Provincial Directorate of Family and Social Services. Qualitative research method was used in the research and the data were obtained by interview method over open-ended interview form. In this sense, questions were asked within the scope of addiction, the type of violence experienced to the participants, the degree of closeness of the perpetrator, subjective religious-spiritual perceptions, spiritual education status, and suggestions for preventing violence. As a result of the research, it was determined that the education levels of the participants who were exposed to violence and those who showed violence to the participants were low in general. It was determined that the majority of those who showed violence to the participants used alcohol and drugs, and a significant part of them had a criminal history. It was determined that the people who were subjected to violence by the participants were generally their spouses and family relatives. It was determined that the participants were exposed to physical, psychological, sexual and economic violence. In addition, the reasons for violence against the participants were discussed, the religious-spiritual perceptions of the participants and those who perpetrated violence were examined, the preventive factors of religion-spiritualism in the prevention of violence against women were investigated and revealed, discussed on the basis of the literature, and suggestions were made in this context.