Üniversite öğrencilerinde olumlu düşünme becerileri ve duygusal öz-yeterliğin öznel iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship between positive thinking skills and emotional self-efficacy with subjective well-being in university students
- Tez No: 819860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUDE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Olumlu Düşünme Becerileri, Duygusal Öz-Yeterlik, Subjective Well-Being, Positive Thinking Skills, Emotional Self-Efficacy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı 18-25 yaş arası üniversite öğrencilerinde duygusal öz-yeterlik ve olumlu düşünme becerilerinin öznel iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırma 135'i kadın, 165'i erkek olmak üzere 300 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmaya katılanların olumlu düşünme becerilerini ölçmek için“Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği (ODBÖ), duygusal öz-yeterliklerini ölçmek için ”Duygusal Öz-Yeterlik Ölçeği (DÖY)“ ve öznel iyi oluş düzeylerini ölçmek amacıyla ”Öznel İyi Oluş Ölçeği (ÖİÖ)“ kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin demografik bilgileri ”Kişisel Bilgi Formu" aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler IBM SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını test etmek amacıyla bağımsız gruplar için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Duygusal öz-yeterlik ve olumlu düşünme becerilerinin öznel iyi oluş üzerindeki yordayıcılığını incelemek için Aşamalı Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bireylerin öznel iyi oluş düzeylerinin cinsiyete, anne ve baba eğitim seviyesine, ilişki durumuna ve aile gelir düzeyine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Bunun yanında, duygusal öz-yeterlik, olumlu düşünme becerileri ve öznel iyi oluş arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca, duygusal öz-yeterliğin alt boyutları olan duyguları düzenleme, duyguları düşünceyi destekleyici olarak kullanma, duygular algılama ve duyguları anlama alt boyutlarının öznel iyi oluş, olumlu düşünme becerileri ve duygusal öz-yeterlik ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Son olarak duygusal öz-yeterliğin ve duygusal öz-yeterlik alt boyutlarından duyguları düşünceyi destekleyici olarak kullanma ve duyguları algılamanın, öznel iyi oluşu pozitif yönde yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between positive thinking skills and emotional self-efficacy and subjective well-being in university students aged 18-25. The research was carried out with 300 participants, 135 of whom were women and 165 were men. The“Positive Thinking Skills Scale (PTSS)”was used to measure the relationship of positive thinking skills of the participants in this study, the“Emotional Self-efficacy Scale (ESES)”to measure their emotional self-efficacy, and the“Subjective Well-Being Scale (SWBS) to measure subjective well-being levels. ”Personal Information Form" was used to reach the demographic information of the individuals participating in the research. The data obtained within the scope of the research were analyzed with the IBM SPSS 22 program. As a result of the analysis, a positive significant relationship was found between positive thinking skills, emotinal self-efficacy and subjective well-being. There was a positive and significant relationship between was observed between the sub-dimensions of emotional self-efficacy, regulating emotions, using emotions as supportive thoughts, perceiving emotions and understanding emotions, and subjective well-being, positive thinking skills and emotional self-efficacy. Subjective well-being levels of individuals differed significantly according to demographic variables such as gender, education level of mother and father, relationship status and family income level. Finally, it was found that emotional self-efficacy and emotional self-efficacy sub-dimensions, using emotions as supportive thoughts and perceiving emotions positively predicted subjective well-being.