Endüstri 4.0 bileşenlerinin esnek çalışma uygulamalarına ve insan kaynakları yönetiminin dönüşümüne etkilerinin Covid-19 krizi bağlamında incelenmesi: Endüstri 4.0 eksenli işletmeler örneği
Examining the effects of industry 4.0 components on flexible work practices and the transformation of human resource management in the context of the Covid-19 crisis: The case of industry 4.0-focused enterprises
- Tez No: 819874
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN DEMİRKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Esnek çalışma uygulamaları, İnsan Kaynakları Yönetimi, COVID-19 Krizi, Ölçek geliştirme, Industry 4.0, flexible work practices, human resource management, digital transformation, COVID-19 crisis, Scale development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Teknolojik gelişmelerin sonucunda dijitalleşme ve otomasyon düzeyinin artması insan kaynakları yönetiminde de yeni uygulamaların ortaya çıkmasına ve dönüşüme sebep olmaktadır. Bununla ilişkili olarak işletmelerin yapısı ve yapılan işlerin niteliği etkilenmektedir. Endüstri 4.0 ve COVID-19 Küresel krizi ile bu etki çok hızlanmıştır. İnsan Kaynakları yönetimin tüm fonksiyonları klasik yöntemlerin ötesinde yeni uygulamalar ve dijitalleşme ile zamanın gereklerine ayak uydurmaya çalışmaktadır. Bu değişim sürecinde işletmelerin iş tasarımlarında önemli değişiklikler olmuştur. Esnek çalışma uygulamaları kullanımı yaygınlaşmış ve bu konuya ilişkin işletmelerin teknolojik yatırımlar yapması gerekmiştir. Bu çalışmada Endüstri 4.0 bileşenlerinin ve ilişkili olarak COVID-19 Küresel krizinin, insan kaynakları yönetimindeki dönüşüme ve esnek çalışma uygulamalarına etkileri araştırılmıştır. Ayrıca çalışmada insan kaynakları yönetimi uygulamalarında dönüşüm ve dijitalleşmeye ilişkin ölçek geliştirilmiştir. Ölçek geliştirme sürecinin tüm bilimsel adımları uygulanarak ulusal ve uluslararası işletmelerin insan kaynakları yönetici ve çalışanlarından oluşan örneklemden toplanan 398 adet gözlem analiz edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizleri ve istatistiksel kriterler kullanılarak ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of technological advancements, the increasing level of digitization and automation leads to the emergence of new practices and transformations in human resource management. In relation to this, the structure of businesses and the nature of work they engage in are affected. The impact of Industry 4.0 and the COVID-19 Global Crisis has accelerated this effect. All functions of human resource management are striving to adapt to the demands of the times beyond traditional methods, through new practices and digitalization. Significant changes have occurred in business designs during this transformative process. The use of flexible work practices has become widespread, requiring businesses to make technological investments in this regard. This study investigates the effects of Industry 4.0 components and the associated COVID-19 Global Crisis on the transformation of human resource management and the implementation of flexible work practices. Moreover, the research constructs a scale concerning the alteration and digitization of HRM methodologies. All methodological stages of the scale establishment procedure were utilized, and an analysis was conducted on 398 instances drawn from a sample encompassing human resource professionals and staff members from both local and global enterprises. The process involved exploratory factor analysis, confirmatory factor analyses, and the utilization of statistical criteria to substantiate the scale's credibility and consistency.