Sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklerine göre yeterliliklerinin belirlenmesi- Tokat ili örneği
Determining the competences of social studies teachers according to out-of-school learning activities-Tokat province example
- Tez No: 819880
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Okul, sınıf, okul dışı, eğitim, Social studies, School, classroom, out of school, education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklerini planlama uygulama ve yönetme ile ilgili yeterliliklerini belirlemek için hazırlanmıştır. Bu çalışmada, Tokat ili genelinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklerini verimli bir şekilde planlama uygulama ve yönetme becerilerini belirlemek için, Bolat ve Kökoğlu(2020) tarafından geliştirilen, 29 madde 4 bölümden (Bilgi, Planlama, Uygulama, Değerlendirme) oluşan liker tipli, okul dışı öğrenmeyi düzenleme ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada nicel, yöntem desenlerinden ise betimsel tarama kullanılmıştır. Bu araştırmada 307 kişilik homojen yani sadece sosyal bilgiler öğretmenlerinin oluşturduğu evren listesinden yola çıkarak 210 sosyal bilgiler öğretmenine Whatsapp grupları yolu ile eşit seçilme şansı verilerek ulaşılmıştır. Bu çalışma ile Tokat ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerine uygulanan okul dışı öğrenmeyi düzenleme ölçeği ile elde edilen sonuçlara bakılarak, sosyal bilgiler öğretmenlerinin okul dışı öğrenme etkinliklerinde ne kadar yeterli oldukları belirlenmiş ve elde edilen sonuçlara göre sosyal bilgiler öğretmenlerinin bu alandaki eksikliklerini gidermeye yönelik önlemlerin alınmasına ışık tutulmuştur. Bu çalışmanın verilerine bakılarak okul dışı öğrenme etkinliklerinin sosyal bilgiler derslerinde daha çok kullanılması ve bu alandaki öğretmenlerin sahip olması gereken yeterliliklerin geliştirilmesi konusundaki alana katkı sağlamaktadır. Ayrıca okul dışı öğrenme ortamlarının öneminin giderek arttığı günümüzde okul dışı öğrenmelerin sosyal bilgiler derslerinde kullanılmasının önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study tries to determine the competences of social studies teachers in planning, implementing and managing out-of-school learning activities. This study utilized form Likert-type out-ofscool learning organisation scale developed by Bolat and Kökoğlu (2020), so as to determine the ability of social studies working in Tokat province to plan, implement and manage out-of-school learning activities afficiently, consisting of 29 items and 4 sections ( knowledge, Planning, Implementation, Evaluation). This study used, descriptive survey as one of the quantitative method desingns. 210 Secal Studies teachers joined this study and via Whatsapp groups, we had the opportunity giving them the chance to be selected equally , starting from a homogeneous population list of 307 people, that is, only Social Studies teachers. The results has shown the fact that trough the obtained data with the ouof-school learning organisation scale applied to social studies teachers working in Tokat provice, it has been found out how edequate social studies teachers are in out-of-school learning activities and according to the results obtained, it has shed light on taking measures to eliminate the deficiencies of social studies teachers in this field. Within the perspective of the data of this study, it will contribute to the field of using out-of-school learning activities more in social studies courses and improving the competences that teachers should have in this field as out-of-school.