Metal kaplama sanayi atıksularının ön arıtma sonrası arıtım performansının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment performance after pre-treatment of metal coating industrial wastewater
  1. Tez No: 819917
  2. Yazar: İLYAS ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal kaplama sanayi, atıksu arıtımı, işletme problemleri, Metal plating industry, wastewater treatment, business problems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, İstanbul'da faaliyet gösteren bir metal kaplama organize sanayi bölgesinin atıksularının arıtımı veriminin değerlendirilmesi araştırılmıştır. Bu OSB'de çeşitli kategorilerde üretim yapan 102 ayrı firma faaliyet göstermektedir. Bu firmaların 10 tanesi altın üretimi, 56 tanesi metal kaplama faaliyeti, 9 tanesi endüstriyel kimyasal toplama faaliyeti, 5 tanesi depo faaliyeti, 1 tanesi tespih üretimi faaliyeti, 2 tanesi enjeksiyon faaliyeti, 3 tanesi boya üretimi faaliyeti, 2 tanesi kapı kolu imalatı faaliyeti, 2 tanesi metal askı üretimi faaliyeti, 2 tanesi bağlantı parçaları imalatı faaliyeti, 5 tanesi makine imalatı faaliyeti, 3 tanesi plastik imalatı faaliyeti, 1 tanesi etiket imalatı faaliyeti, 1 tanesi sünger imalatı faaliyeti, 1 tanesi ayakkabı tabanı imalatı faaliyeti yapmaktadır. Bu üretim sürecinde OSB'de toplam m3/ay (günlük ortalama 150 m3/gün ) atıksu üretilmekte ve tesisteki ön arıtma sistemi ile arıtılarak İSKİ kanalizasyon şebekesine verilmektedir. İSKİ ile yapılan mutabakatta atıksu deşarjı için belirlenen limitlere uyulması taahhüt edilmiştir. Ancak OSB'de faaliyet gösteren firmalar piyasadaki arz-talep istekleri doğrultusunda ticari kazanç sağlamak için belirtilen günlük deşarj limitlerini bazen (zaman zaman) aştığı gözlenmektedir. Bu çalışma kapsamında İSKİ kanalizasyon sistemine deşarj edilen atıksuların limitleri aşıp aşmadığını tespit etmek için başlangıçta bir hafta boyunca her gün, takip eden haftalarda haftada iki gün, haftada bir gün olmak üzere tesisten habersiz (anlık) olarak atıksu numuneleri alınarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda İSKİ deşarjlimitleri içerisinde kalan örnekler olduğu gibi deşarj limitleriniz aşan örnekler de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the treatment efficiency of the wastewater treatment of a metal plating organized industrial zone operating in Istanbul were investigated. 102 different companies operating in various categories operate in this OIZ. 10 of these companies are gold production, 56 metal plating activities, 9 industrial chemical collection activities, 5 warehouse activities, 1 rosary production activities, 2 injection activities, 3 paint production activities, 2 door handle manufacturing activities, 2 metal hanger manufacturing activities, 2 fittings manufacturing activities, 5 machinery manufacturing activities, 3 plastic manufacturing activities, 1 label manufacturing activity, 1 sponge manufacturing activity, 1 shoe sole manufacturing activity. In this production process, a total of m3/month (daily average 150 m3/day) wastewater is produced in the OIZ and is given to the İSKİ sewerage network after being treated with the pre-treatment system in the facility. In the agreement made with İSKİ, it has been committed to comply with the limits set for wastewater discharge. However, it is observed that the companies operating in the OIZ sometimes (from time to time) exceed the daily discharge limits specified in order to gain commercial profit in line with the supply-demand requests in the market. Within the scope of this study, wastewater samples were taken from the facility unannounced (instantly) and analyzed, in order to determine whether the wastewater discharged to the İSKİ sewer system exceeded the limits. As a result of the analyzes, there are samples that fall within the İSKİ discharge limits, as well as samples that exceed your discharge limits.