Bursa koşullarında bazı bakla çeşitlerinin ( Vicia faba L.) verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi
THE DETERMİNATİON OF YİELD AND YİELD COMPONENTS OF SOME FABA BEAN (Vicia faba L.) CULTİVARS AT BURSA CONDİTİONS
- Tez No: 819954
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla, tohum verimi, fenolojik karakter, morfolojik karakter, teknolojik karakter, Vicia faba, faba bean, seed yield, phenological characters, morphological characters, technolojic characters
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi arazilerinde, 2021-2022 yılı bitki yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Araştırmada 11 adet farklı bakla çeşidi ve hattı bitki materyali olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada biyolojik verim, bitki boyu, ilk baklanın yerden yüksekliği, baklalı boğum sayısı, dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane ağırlığı,100 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, protein oranı, pişme süresi, şişme kapasitesi, tanede mineral madde kompozisyonu incelenmiştir. Tek yıllık araştırma sonucuna göre; biyolojik verim 44,0-73,1 gr/bitki arasında, bitki boyu 101,0-128,2 cm arasında, ilk baklanın yerden yüksekligi 18,86-30,66 cm arasında, dal sayısı 2,8-3,6 adet/bitki arasında, bitkide bakla sayısı 5,9-12,46 adet/bitki arasında, bitki tane sayısı 16,46-36,2 adet arasında, bitkide tane ağırlığı 24,0-36,4 gr arasında, bakla tane sayısı 2,61-2,98 adet/bitki arasında, 100 tane ağırlığı 76,8-142,9 gr arasında, hektolitre ağırlığı 59,9-74,2 kg/100lt arasında, hasat indeksi %38,8-72,7 arasında, birim alan tane verimi 368,8-535,9 da/kg arasında olduğu tesbit edilmiştir. Çıkıştan sonra çiçeklenme tarihi 85-100 gün arasında, çiçeklenme süresi 37-52 gün arasında, vejetasyon süresi 165-185 gün arasında, protein oranı %24,9-25,8 arasında, şişme kapasitesi 0,81-1,62 ml/tane arasında, su alma kapasitesi 1,19-1,66 ml/tane arasında, şişme indeksi %2,04-2,21 arasında, su alma indeksi %1,02-1,25 arasında ve pişme süresinin 47-80 dk arasında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the fields of Bursa Uludag University, Faculty of Agriculture, Application and Research Center in the plant growing season of 2021-2022. In the research, 11 different bean cultivars and lines were used as plant material. The experiment was carried out in a randomized block design with three replications. biological yield, plant height, first pod height, number of nodes with pod, number of branches per plant, number of pods per plant, number of seeds per plant, grain weight per plant, 100 grain weight, hectoliter weight, seed yield per dekar, harvest indexs, protein content, cooking time, swelling capacity and mineral matter compotition of grain were investigated at this research. According to the results of a one-year research; it was determined that Biological yield varied from 44,0 to 73,1 gr/plant, plant height from 101 to 128,2 cm, first pod height from ground from 18,86 to 30,66 cm, number of branches from 2,8 to 3,6 pieces/plant, number of pods per plant from 5,9 to 12,46 pieces/plant, number of plant seeds from 16,46 to 36,2 pcs, seed weight per plant from 24,0 to 36,4 gr, pod number from 2,61 to 2,98 per plant, 100 seed weight from 76,8 to 142,9 gr, hectoliter weight from 59,9 to 74,2 kg/100lt, harvest index from 38,8 to 72,7%, grain yield per unit area from 368,8 to 535,9 da/kg.In addition, it was found that the date of flover after emergency was between 85-100 day, the period of blooming between 37-52 day, the period of vegetation between 165-185 day, the ratio of protein between %24,9-25,8 swelling capacity between 0,81-1,62 ml/grain, water absorption capacity between 1,19-1,66 ml/grain, swelling index between 2,04-2,21%, water absorption index between 1,02% - 1,25% ,cooking time between 47-80 minutes swelling capacity between 0,81-1,62 ml/grain, water absorption capacity between 1,19-1,66 ml/grain, swelling index between 2,04-2,21%, water absorption index between 1,02% and 1,25% ,cooking time between 47-80 minutes.