ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban-Pakistan ilişkleri
Taliban-Pakistan relations following the withdrawal of the US from Afghanistan
- Tez No: 819953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM OĞULTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Pakistan, Afganistan, Taliban, Konstrüktivizm, Peştun Sorunu, Pakistan, Afghanistan, Taliban, Constructivism, The Pashtun Question
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tüm teorik yaklaşımların Avrasya jeopolitiğine özel bir önem atadığı uluslararası ilişkiler bağlamında, bu bölge küresel hegemonya peşinde olan aktörlerin ilgisini çekmektedir. Bu durum, Afganistan'ın, 19. yüzyılda Rus Çarlığı ve Büyük Britanya arasında gerçekleşen Büyük Oyun'un ana sahnesi olmasına neden olmuştur. Bugün gelinen noktada, büyük güçler arasındaki Yeni Büyük Oyun da aynı coğrafyada yaşanmaktadır. Ayrıca, Afganistan'ın Orta Asya-Ortadoğu-Güney Asya arasındaki bağlantıları sağlayan stratejik konumu nedeniyle 1979'da Sovyetler Birliği ve 2001'de Amerika Birleşik Devletleri tarafından işgal edilmiştir. Dolayısıyla, Afganistan'daki olayların komşu ülkeleri de etkilediği görülmektedir. Bu durumda en çok dikkat çeken ülke Pakistan'dır. Pakistan, ikinci Taliban döneminin başlamasını memnuniyetle karşılasa da, Taliban ile Pakistan arasındaki kimlik tanımındaki farklılıklar ilişkilerde ciddi problemler yaratmıştır. Taliban'ın Diyobendi Medreseleri üzerinden Pakistan'ın etkisi altında bulunmasına ve Mücahitler döneminden beri Pakistan İstihbaratı'nın desteğini almasına rağmen, ikinci Taliban döneminde Peştun milliyetçiliğinin artması, Durand Sınırı sorunu ve terör örgütü TTP'nin faaliyetleri Pakistan-Taliban ilişkilerini zorlaştırmıştır. Bu çerçeve de çalışma, Pakistan-Taliban ilişkilerindeki bu zorlukları ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
All theoretical approaches in the context of international relations emphasize the special importance of Eurasian geopolitics, attracting the attention of global actors vying for hegemony. This has led to Afghanistan becoming the main stage for the Great Game between the Russian Empire and Great Britain in the 19th century. Today, the New Great Game between major powers is also taking place in the same region. Additionally, due to its strategic location connecting Central Asia, the Middle East, and South Asia, Afghanistan was invaded by the Soviet Union in 1979 and by the United States in 2001. Therefore, it can be seen that events in Afghanistan have had an impact on neighboring countries. In this regard, Pakistan stands out as the most notable country. While Pakistan welcomed the start of the second Taliban era, differences in identity recognition between Pakistan and the Taliban have created serious problems in their relationship. Despite being under the influence of Pakistan through Deobandi madrasas and receiving support from Pakistani intelligence since the Mujahideen era, increasing Pashtun nationalism during the second Taliban era, along with issues such as the Durand Line dispute and activities of terrorist organization TTP, have made Pakistan-Taliban relations more challenging. Within this framework, this study addresses these difficulties in Pakistan-Taliban relations.