DC-DC converter control in MVAC grid-tied pv system
MVAC şebekeye bağlı PV sisteminde DC-DC dönüştürücü kontrolü
- Tez No: 819981
- Danışmanlar: PROF. MURTAZA FARSADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DC-DC Dönüştürücü, MVAC Şebekeye Bağlı, fotovoltaik sistemler, MATLAB/Simulink Simülasyonu, DC-DC Converter, MVAC Grid-Tied, photovoltaic systems MATLAB/Simulink Simulation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Güneş enerjisi sistemleri şu anda bize düşük maliyetle elektrik enerjisi sağlayan, çevreyi kirletmeyen ve az bakım gerektiren en önde gelen ve en iyi enerji kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Güneş enerjisi, radyasyon, sıcaklık ve hücrelerin kısmi gölgelenmesi ile dalgalanır, çünkü bu faktörler enerji üretimini etkiler ve azaltır. Bu tezde, fotovoltaik sistemde mümkün olduğunca fazla enerji çıkarmak için farklı algoritmalar kullanılacak ve DC-DC dönüştürücüler MATLAB programı kullanılarak şebekeye bağlı güneş sisteminin diyagramı yapılarak şebekeye bağlı güneş sistemindeki voltajın kontrol edilmesi için kullanılabilir. DC sistemleri ticari, konut ve endüstriyel uygulamalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. DC MVAC ızgaraları güvenilirlik, kontrol ve verimlilik açısından mükemmeldir. Gelecekte, doğru akım topolojileri elektrik dağıtım şebekelerinde yüksek talep görecek. Bu belge, güneş fotovoltaik (PV) uygulamalarında kullanılan birkaç DC-DC dönüştürücü devre topolojisini açıklamaktadır. Bu çalışma, çeşitli uygulamalarda güneş enerjisi sistemleriyle entegre edilebilecek üç tip DC-DC dönüştürücü sunmaktadır: buck dönüştürücüler, boost ve buck dönüştürücüler. Bu makalede ayrıca Maksimum Güç Noktası İzleme (MPPT) için bir güneş PV sisteminde çoklu DC-DC dönüştürücülerin kullanımı ve gerekli voltajın elde edilmesi ve tüm ilkelerin gelecekteki DC uygulamaları için bir DC MVAC'de nasıl kullanılabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Solar energy systems are widely recognized as a prominent and effective form of renewable energy, offering cost-effective electricity generation that is environmentally friendly and requires minimal upkeep. The production of solar energy is subject to fluctuations due to various factors such as radiation, temperature, and partial shading of cells, which can have a significant impact on energy output.This thesis employs various algorithms to maximize the energy output of a photovoltaic system. The regulation of voltage in the solar system that is linked to the power grid is accomplished by employing DC to DC converters. A schematic of the solar system's connection to the power grid is created using the MATLAB program. Direct current (DC) systems are gaining increasing popularity in a variety of settings, including residential households, commercial enterprises, and industrial manufacturing facilities. DC microgrids are widely recognized for their reliability, manageability, and high level of energy efficiency. In the future, distribution electricity networks are expected to have a plentiful supply of direct current topologies. This study outlines various DC-DC converter circuit topologies that are employed in photovoltaic (PV) applications. This study examines three distinct types of DC-DC converters that have potential utilization in various applications of solar power systems, namely buck converters, boost converters, and buck converters. This article delineates the utilization of multiple DC-DC converters within a solar photovoltaic system to facilitate maximum power point tracking and voltage regulation, alongside an exploration of how these principles can be extended to a DC medium voltage framework to accommodate forthcoming DC-based applications.