Kronik solunum yetmezliği nedeniyle evde non-invaziv mekanik ventilasyon cihazı kullanan kronik obstrüktif ve restriktif akciğer hastalığı olan hastalarda tekrar hastaneye yatış sıklığı ve yatışı etkileyen faktörler: İki yıllık Kohort çalışma
Re-hospitalization rate and affecting factors of hospitalization of patients with chronic obstructive and restrictive pulmonary disease who using domiciliary non-invasive mechanical ventilation device due to chroni̇c respiratory failure: Two-year Cohort study
  1. Tez No: 819980
  2. Yazar: BUSE NUR ERTAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM TUNÇAY, DOÇ. DR. SİNEM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik solunum yetmezliği, non-invaziv mekanik ventilasyon, KOAH, obezite hipoventilasyon sendromu, kifoskolyoz, Chronic respiratory failure, non-invasive mechanical ventilation, COPD, obesity hypoventilation syndrome, kyphoscoliosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Restriktif ve obstrüktif akciğer hastalığına bağlı gelişen kronik solunum yetmezliğinde, evde noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) ile takip edilen olguların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu hasta gruplarının hastaneye tekrar başvuru yerleri, sıklıkları ve hastalığın klinik progresyonuna etkisini gösteren ve karşılaştıran yeterli çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda Evde NIMV cihazı raporlanan bu hasta gruplarında tedavi uyumlarını, hastaneye tekrar yatış oranlarını ve mortalitelerini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Retrospektif gözlemsel kohort çalışmada, 1 Ocak 2017 – 31 Aralık 2018 tarihleri arasında, 3. Basamak solunumsal yoğun bakım ünitesi polikliniğinde takip edilen ve evde NIMV kullanan obstrüktif (KOAH) ve restriktif akciğer hastalığı olan (obezite hipoventilasyon sendromu, kifoskolyoz) hastaların dosyaları geriye dönük tarandı. Hastaların demografik özellikleri, tanıları, başlangıç arteriyel kan gazı değerleri, başlangıç solunum fonksiyon testi değerleri, mMRC skorları, Charlson komorbidite indeksleri, cihaz tipleri, cihaz basınçları, günlük cihaz kullanım süreleri, cihaz yazıldıktan sonra yaptıkları hastane (acil,servis, yoğun bakım ünitesi) başvuru sıklığı, takipte mortalite varlığı kayıt edildi. Hastane başvuruları ve mortalite riskleri için Kaplan- Meier sağ kalım analizi ve Cox regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Kronik solunum yetmezliği nedeniyle evde NIMV kullanan ve yoğun bakım polikliniğinde takip edilen toplam 642 hastadan dahil edilme kriterlerini karşılayan 286 olgu çalışmaya alındı. 182 (%64)'si erkek, yaş ortalaması 69±11 idi. Kronik solunum yetmezliği olguları obstrüktif (KOAH) ve restriktif akciğer (Kifoskolyoz, OHS) hastalığı olmak üzere iki gruba ayrıldı; sırasıyla 201(%70), 85 (%30) idi. Obstrüktif akciğer hastalığı olan grubun YBÜ'ne başvuru sayılarının restriktif gruptan daha fazla olduğu görüldü, sırasıyla %27, %11 (p=0,002) şeklindeydi. Obstrüktif ve restriktif akciğer hastalarında takip süresince mortalite açısından benzerdi. Erkek cinsiyet (HR=2,379, CI%95(1,155-4,900), p=0,019), koroner arter hastalığı (HR=3,274, CI%95 (1,026-1,103), p= 0,02) ve ileri yaşın (HR=1,064, CI%95 (1,026-1,103), p=0,001), takip süresince her iki grupta YBÜ başvuru riskini artırdığı görüldü. Obstrüktif akciğer hastalığı tanısına sahip olmanın (HR=6,004, CI%95(1,281-28,140), p=0,023), başlangıç FEV1/FVC değerinde her bir birim düşmenin (HR=1,065 , CI%95(1,040-1,091), p=0,000), takiplerinde YBÜ yatışının olmasının (HR3,921, CI%95( 1,348-11,046), p=0,012) mortalite riskini artırdığı görüldü. Tartışma ve Sonuç: KSY bağlı evde NIMV kullanan olgularda, takip süresince obstrüktif akciğer hastalığı olan grubun yoğun bakım başvuru oranı restriktif gruba göre anlamlı olarak fazla olduğu görüldü. Kronik obstrüktif (KOAH) ve restriktif akciğer hastalığı (OHS, kifoskolyoz) olguları, farklı akciğer patolojilerine sahip olmalarına rağmen, NIMV cihaz tipleri (Bi-PAP ST), günlük NIMV kullanım süreleri, Charlson komorbidite indekleri, MMRC skorları ve mortaliteleri benzerdi. Takip süresince tüm başvurular için; malignite, KAH varlığı ve Charlson komorbidite indeks yüksekliği risk faktörü olarak bulundu. Mortalite risk faktörler; obstrüktif akciğer hastalığı varlığı ve yoğun bakıma daha önce yatmış olmak idi. Restriktif akciğer hastalığı grubunda komorbiditeler hastalığın seyrinde ön planda iken obstrüktif hastaların yönetiminde hastalık seyrinin daha önemli olduğu saptanmıştır. Klinik pratikte KOAH olgularında KOAH seyrinin yakın takibi, restriktif akciğer hastalığı olan hastalarda ise komorbiditelerin tedavisi mortalite ve morbidite üzerine olumlu etki edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Nowadays, the utilization of domiciliary noninvasive mechanical ventilation (NIV) in chronic respiratory failure due to Restrictive and Obstructive Pulmonary Disease is increasing. There are no adequate studies, reporting the location and frequencies of hospital re-admissions and the effect of NIV therapy on clinical progression of the disease. Our study aimed to compare treatment compliance, hospital readmission rates, and mortality in these patient groups that used domiciliary NIV due to chronic respiratory failure. Method: In a retrospective observational cohort study, patients with obstructive (COPD) and restrictive lung disease (Obesity hypoventilation, kyphoscoliosis) followed up in the 3rd level respiratory intensive care unit outpatient clinic and using NIV at home between January 1, 2017, and December 31, 2018, were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, diagnoses, initial arterial blood gas values, initial pulmonary function test values, mMRC scores, Charlson comorbidity indexes, device types, device pressures, and daily device usage times of patients were recorded. In addition, after the device was given the frequency of admission to the hospital (emergency, service, intensive care unit) and the presence of mortality while following up were recorded. Kaplan-Meier survival and Cox regression analyses were performed for hospital admissions and mortality risks. Results: Out of a total of 642 patients who used domiciliary NIV due to chronic respiratory failure and followed up in the intensive care outpatient clinic; 286 patients who met the inclusion criteria were included in the study. 182 (64%) were male, mean age was 69±11 years. Chronic respiratory failure cases were divided into two groups obstructive (COPD) and restrictive lung (Kyphoscoliosis, OHS) disease; 201(70%), and 85(30%), respectively. It was observed that the number of admissions to the ICU in the group with obstructive pulmonary disease was higher than the restrictive group, 27% and 11%, respectively (p=0.002). There was a similarity in mortality in obstructive and restrictive patients during the follow-up. Male gender (HR=2.379, CI 95%(1.155-4.900) p=0.019), coronary artery disease (HR=3.274, CI 95% (1.026-1.103), p= 0.02), and advanced age (HR=1.064), CI 95% (1.026-1.103), p=0.001 were found to increase the risk of admission to ICU in both groups during follow-up. Having a diagnosis of obstructive pulmonary disease (HR=6.004, CI 95%(1.281-28.140), p=0.023), each unit decrease in the initial FEV1/FVC value (HR=1.065 , CI 95%(1.040-1.091), p=0.000) and hospitalization in the ICU during follow-up (HR3.921, CI 95%( 1.348-11.046), p=0.012) increased the risk of mortality. Conclusion: In patients with chronic respiratory failure using domiciliary NIV, the rate of admission to the intensive care unit in the group with obstructive pulmonary disease was found to be significantly higher than in the restrictive group during the follow-up period. Although chronic obstructive (COPD) and restrictive (OHS, Kyphoscoliosis), lung cases consisted of different types of diseases, NIV device types (Bi-PAP ST), daily NIMV usage times, Charlson comorbidity indices, MMRC scores, and mortality were similar. Risk factors for all hospital admissions during the follow-up period were malignancy, presence of CAD, and high Charlson comorbidity index. Risk factors for mortality are the presence of obstructive pulmonary disease and previous admission to the intensive care unit. While comorbidities are more prominent in the process of the disease in the restrictive lung disease group, it might be more critical to keep COPD under control in the management of obstructive patients. In clinical practice, it is thought that disease control in COPD patients and control of comorbidities in patients with restrictive lung disease will have a positive effect on mortality and morbidity.