Gebelikle ilişkili plazma protein-a değerinin preeklampsi öngörüsündeki önemi
The importance of pregnancy-related plasma protein-a value in prediction of preeclampsia
- Tez No: 820009
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM EMRE KARAŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, PAPP-A MoM, Birinci trimester, Preeclampsia, PAPP-A MoM, First trimester
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Amaç: Preeklampsi; Gebeliğin 20. haftasından sonra yeni başlayan hipertansiyon ile karakterizedir. Hipertansiyon tanısı için, 4 saatte bir en az iki kere ölçülen sistolik kan basıncı (SBP)≥140 mm-Hg, diyastolik kan basıncı (DBP)≥90 mm-Hg veya her ikisininde olması beklenir. 24 saatlik idrarda 300 mg ve üzeri veya ≥+1 dipstik proteinüri tanı da kullanılan bir parametredir. Proteinüri yokluğunda da, hipertansiyon ile birlikte preeklampsi oluşabilir. Hipertansiyona ek olarak, preeklampsi tanısı için kriterler mevcuttur. Bu çalışmada da preeklampsi öngörüsünde kullanılan bir biyomarker tespit etmek, erken haftalarda tarayabilmek, bu belirteç ile risk faktörü taşıyan hastalara daha yakın takip yapabilmek ve erken dönemde önlem alabilmek hedeflenmiştir. Çalışmanın amacı, aynı zamanda 11-14. gebelik haftaları arasında bakılan gebelikle ilişkili plazma protein A değeri ile hastalara ait verilerin sorgulanması, preeklampsi öngörüsünde kullanılabilecek ortalama PAPP-A değeri tespit edilmesi ve verilerin güncel literatür ile karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Etik kurul onayı alındıktan sonra, 01.01.2017-31.12.2021 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran çalışma kriterlerini karşılayan hastalar alınmış olup hasta verileri arşivden taranıp sonuçlar kaydedilmiştir. Çalışmada toplamda preeklampsi gelişen ve sağlıklı olmak üzere 613 gebe ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Poliklinik başvurularında gebelere, ilk trimesterde rutin yapılan ultrasonografik inceleme ile birlikte ikili tarama testi istenmekte ve bu çalışmaya alınan gebelerde: yaş, gebelik haftası, kronik hastalık, sistolik ve diyastolik kan basıncı, ortalama arteryal kan basıncı, tam idrar tetkikinde protein varlığı, 24 saatlik idrar da protein varlığı, sigara kullanım durumu, gravida ve parite, PAPP-A, β-hCG, biyokimya testlerinde bakılan üre kreatinin değeri, AST, ALT, Hb, Htc, LDH, platelet sayısı parametrelerine bakılmıştır. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında normal dağılım varsayımını karşılayanlarda Independent Samples-T Test (2 değişkenli) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way Anova) (2'den fazla değişkenli) testi kullanılmıştır. Normal dağılım varsayımı karşılamayanlarda ise Mann Whitnet U testi (2 değişkenli) ve Kruskall Wallis testi (2'den fazla değişkenli) kullanılmıştır. Bulgular: Gebelerden toplanan verilerin ortalama ve standart sapma değerleri sırasıyla; yaş (28,88±5,38), SKB (125,77±24,55), DKB (81,17±11,04), ortalama arteryal basınç (96,32±14,26), 24 sa ip (458,98±1376,74), PAPP-A MoM (0,90±0,65), PAPP- A (mIU/ml) (1,60±0,84), β-hCG (73,42±64,33), üre (16,26±5,43), kreatinin (0,66±0,11), alanin aminotransferaz (19,62±36,84), aspartat aminotransferaz (21,71±22,27), hemoglobin (12,12±1,44), hematokrit (35,82±3,27), laktat dehidrogenaz (224,66±60,69), trombosit (231,74±68,09), gravida (1,49±0,77) ve parite (0,44±0,71) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonucunda sistolik kan basıncı ve ortalama arteryal basınç, diyastolik kan basıncı, alanin ve aspartat aminotransferaz, hemoglobin, laktat dehidrogenaz, trombosit sayısı, PAPP-A MoM değeri, PAPP-A mIU /mL ve sigara kullanımının preeklampsi gelişen ve sağlıklı gebelerde anlamlı farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Literatürde yer alan çalışmalarda farklı sonuçlarla da karşılaşılmıştır. PAPP-A değerinin preeklampsi öngörüsünde literatür ile uyumlu olarak sağlıklı gebelere göre preeklampsi gelişen gebelerde anlamlı daha düşük değerlerde olduğu saptanmıştır. Ancak literatürdeki çalışmalar ışığında preeklampsi öngörüsünde PAPP-A'ya ek olarak diğer belirteçler ile zenginleştirilerek ve geniş örneklem ile tarama yapılmasının daha objektif sonuçlara ulaştırabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Preeclampsia; It is characterized by new-onset hypertension after the 20th week of pregnancy. For the diagnosis of hypertension, it is expected that systolic blood pressure (SBP) ≥140 mm-Hg, diastolic blood pressure (DBP) ≥90 mm-Hg, or both, measured at least twice every 4 hours. Proteinuria of 300 mg or more in 24-hour urine or A dipstic proteinuria of ≥+1 is a diagnostic parameter. In the absence of proteinuria, preeclampsia may occur with hypertension. In addition to hypertension, criteria exist for the diagnosis of preeclampsia. In this study, it was aimed to detect a biomarker used in the prediction of preeclampsia, to scan it in early weeks, to follow up patients with risk factors more closely with this marker and to take precautions in the early period. The aim of the study is also 11-14. The aim of this study is to question the pregnancy-related plasma protein A value measured between gestational weeks and the data of the patients, to determine the average PAPP-A value that can be used in the prediction of preeclampsia, and to compare the data with the current literature. Material and Method: Following ethics committee approval, patients who met the study criteria and applied to the Gulhane Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology outpatient clinic between January 1, 2017, and December 31, 2021, were taken, patient data were scanned from the archive, and the results were recorded. In the study, a total of 613 pregnant women, who developed preeclampsia and were healthy, were researched. In the outpatient clinic applications, pregnant women are asked to double screening test together with the routine ultrasonographic examination in the first trimester, and in the pregnant women included in this study: age, gestational week, chronic disease, systolic and diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure, presence of protein in complete urinalysis, 24-hour urine Protein presence, smoking status, gravida and parity, PAPP-A, β-hCG, urea creatinine value in biochemistry tests, AST, ALT, Hb, Htc, LDH, platelet count parameters were examined. Chi-square test was used to compare categorical data. In comparison of quantitative data, Independent Samples-T Test (2 variables) and One-Way Anova (more than 2 variables) test were used for those who met the assumption of normal distribution. Mann Whitnet U test (2 variables) and Kruskall Wallis test (more than 2 variables) were used for those who did not meet the normal distribution assumption. Results: The mean and standard deviation values of the data collected from pregnant women are respectively; age (28.88±5.38), SBP (125.77±24.55), DBP (81.17±11.04), mean arterial pressure (96.32±14.26), h ip 24 ( 458.98±1376.74), PAPP-A MoM (0.90±0.65), PAPP- A (miu/mL) (1.60±0.84), β-hCG (73.42±64) .33), urea (16.26±5.43), creatinine (0.66±0.11), alanine aminotransferase (19.62±36.84), aspartate aminotransferase (21.71±22.27), hemoglobin (12.12±1.44), hematocrit (35.82±3.27), lactate dehydrogenase (224.66±60.69), platelet (231.74±68.09), gravida (1.49) ±0.77) and parity (0.44±0.71). Conclusion: The study found that systolic and mean arterial pressure, diastolic blood pressure, alanine and aspartate aminotransferase, hemoglobin, lactate dehydrogenase, platelet count, PAPP-A MoM value, PAPP-A mIU/mL, and smoking caused significant differences in preeclamptic and healthy pregnant women. Different results were also encountered in the studies in the literature. In the prediction of preeclampsia, PAPP-A value was found to be significantly lower in pregnant women who developed preeclampsia compared to healthy pregnant women, in accordance with the literature. However, in the light of the studies in the literature, we concluded that in the prediction of preeclampsia, enriching with other markers in addition to PAPP-A and screening with a large sample can lead to more objective results.