Etkileşimli kitap okuma programının 5-6 yaş grubu çocukların benlik algısına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the interactive book reading program on the self-perception of 5-6 year old children
- Tez No: 820040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT KOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, etkileşimli kitap okuma programı, benlik algısı, Pre-school education, interactive book reading program, self-perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, etkileşimli kitap okuma programının 5-6 yaş grubu çocukların benlik algısına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Sakarya ili Geyve ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir anaokulu ile bir ilkokula bağlı ana sınıflarında öğrenim görmekte olan 5-6 yaş grubu 26 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca 10 kitaptan oluşan Etkileşimli Kitap Okuma Programı uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan çocuklara herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Veri toplama araçları olarak çocukların benlik algısı puanlarını ölçmek için Demoulin Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği ile çocukların ve ailelerinin demografik bilgilerinin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ön test-son test uygulamalarından elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Deney grubunun ön test ve son test puanları ile kontrol grubunun ön test ve son test puanları arasındaki değişimi görmek için Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi, deney ve kontrol grubu arasında ön test ve son test puanları açısından farklılık olup olmadığını görmek için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre deney ve kontrol grubunda yer alan çocukların benlik algısı son test puanlarında deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca deney grubunu oluşturan çocukların erişi düzeylerindeki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre Etkileşimli Kitap Okuma Programının 5-6 yaş grubu çocukların benlik algısı üzerinde olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of the book reading program on the self-perception of 5-6 year old children. The study group of the research consists of 26 children aged 5-6 years who are studying in a kindergarten affiliated to the Ministry of National Education and a kindergarten affiliated to a primary school in Geyve district of Sakarya province in 2021-2022 education. A quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the study. Interactive Book Reading Program consisting of 10 books was applied to the experimental group for 8 weeks. Children in the control group did not receive any intervention. Demoulin Self-Perception Scale for Children and Personal Information Form, which includes demographic information of children and their families, were used to measure children's self-perception scores as data collection tools. The data were analyzed using the SPSS 20 package program. Wilcoxon Signed Rank Test was used to see the difference between the pretest and posttest scores of the experimental group and the pretest and posttest scores of the control group, and the test to see if there was a difference between the experimental and control groups in terms of pretest and posttest scores was used. According to the results of the study, a significant difference was found in favor of the experimental group in the self-perception post-test scores of the chidren in the experimental and control groups. In addition, it was determined that the difference in the achievement levels of the children in the experimental group was significant. Acoording to these results, it can be said that the Interactive Book Reading Program has a positive effect on the self- perception of 5-6 year old children.