İngilizce dersinde kullanılan etkinlikler ile İngilizce konuşma kaygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Examination of the relationship between the activities used in English course and the anxiety level of speaking English
  1. Tez No: 820042
  2. Yazar: ZEYNEP YAĞCI YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUBHAN EKŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce konuşma kaygısı, Ortaokul, İngilizce dersi, Öğretim etkinlikleri, Öğrenci merkezli etkinlik, Öğretmen merkezli etkinlik, English speaking anxiety, Secondary school, English lesson, Teaching activities, Student-centered activities, Teacher-centered activities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada İngilizce dersinde kullanılan etkinliklerin öğrencilerin konuşma kaygısı üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda araştırma“İngilizce dersinde kullanılan etkinliklerin İngilizce konuşma kaygısına etkisi nasıldır?”problem cümlesine yönelik yürütülmüştür. Bu problem cümlesi doğrultusunda İngilizce dersinde kullanılan etkinlikler tespit edilmiş, öğrencilerin İngilizce konuşma kaygı düzeyleri ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra İngilizce dersinde kullanılan etkinlikler ve öğrencilerin İngilizce konuşma kaygı düzeyleri cinsiyet, sınıf düzeyi ve karne notları değişkenleriyle incelenmiştir. Araştırma nicel bir araştırma olup, ilişkisel tarama modeli niteliği taşımaktadır. Araştırmanın örneklemini Sakarya ili Karasu ilçesine bağlı ortaokul 5 ve 6.sınıf düzeyinde 252 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Şad (2011) tarafından geliştirilen“Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi Etkinlikleri”ve Orakçı (2018) tarafından geliştirilen“İngilizce Konuşma Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek puanlarının hesaplanması için ilk adımda ölçek puanları standardize edilmiş sonrasında standardize edilmiş puanlar üzerinden ölçek puan ortalamaları oluşturulmuştur. Bu doğrultuda verilerin analizi için öncelikle normallik ölçütleri incelenmiş ve veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler kullanılmıştır. Konuşma kaygısı, öğretmen merkezli etkinlikler ve öğrenci merkezli etkinlikler genel puanları arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu kullanılmıştır. Öğretmen merkezli öğretim etkinlikler ve öğrenci merkezli öğretim etkinlikler ile konuşma kaygısı arasındaki ilişkilerin belirlenebilmesi için Spearman Rho korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen puanların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığının incelenmesi adına cinsiyet değişkeni için bağımsız örneklem t-testi analizi; sınıf düzeyleri ve karne notları değişkenleri için Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda İngilizce dersinde uygulanan etkinlikler ile öğrencilerin İngilizce konuşma kaygı düzeyleri arasında bir ilişki tespit edilmemiştir. Öğrenci merkezli etkinlikler ile öğretmen merkezli etkinlikler arasında ise pozitif yönlü orta dereceli istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Tüm öğrencilerin İngilizce konuşma kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen merkezli etkinlikler sınıf düzeylerine göre anlamlı farklılık gösterirken, öğrenci merkezli etkinliklerin ve konuşma kaygısı puanlarının sınıf düzeylerine göre gösterdikleri farkların istatiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Öğretmen merkezli etkinlikler, öğrenci merkezli etkinlikler ve konuşma kaygısı puanlarının karne notlarına göre gösterdikleri farkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya konmuştur. Öğretmen merkezli etkinlikler ve öğrenci merkezli etkinliklerin cinsiyete göre gösterdikleri farklar istatistiksel olarak anlamlı değilken konuşma kaygısı puanlarının cinsiyete göre gösterdiği farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Bununla birlikte kız öğrencilerin İngilizce konuşma kaygılarının erkek öğrencilerin İngilizce konuşma kaygılarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to analyze the effect of the activities used during Enlish lessons on the students' english speaking anxiety level in this research. The main problem“What is the effect of the activities used during Enlish lessons on the students' english speaking anxiety level?”was answered on the basis of research findings. It is also examined whether there is a significant difference in the activities used in English lessons and students' english speaking anxiety level in terms of gender, grade level and English lesson marks on the school report. It is a quantitative research and correlational survey model was used in the research. The sample of the study consists of total secondary school 252 students, 5th and 6th grade students by using the purposive sampling method. The data is collected by“personal information form”prepared by the researcheri,“The English Speaking Anxiety Scale”by Orakçı (2018) and“Foreign Language Teaching Activities Scale”by Şad (2011). To figuring out the scales' points, firstly scale points were standardized and then the scale point avarages were created via former standardized points. To analyze the data, first of all, the test of normality was done and it was seen that the datas had a normal distribution. As a result, parametric tests were used to analyze the data. Pearson product-moment correlation was used to determine the relationship among the general points of the English speaking anxiety level, students-centered activities and teacher-centered activities. Spearman Rho correlation coefficient was used to determine the relationship among the English speaking anxiety level, students-centered activities and teacher-centered activities. To find out the relationship between gender and English speaking anxiety level, students-centered activities, teacher-centered activities, Independent Groups T-Test was used. To find out the relationship among students' grade level, their English lesson marks on the school report and English speaking anxiety level, students-centered activities, teacher-centered activities, Kruskal-Wallis H test was used. As a result, There was no relationship between the activities used during English lessons and English speaking anxiety level. There was a positive moderate statistically significant relationship between students-centered activities and teacher-centered activities. All of the students' level of English speaking anxiety was at the middle level. While there was a significant difference in teacher-centered activities, there was no significant difference in student-centered activities and speaking anxiety points in terms of grade level. There was a significant difference in student-centered activities, teacher-centered activities and speaking anxiety points in terms of the English lesson marks on the school report. While there was a significant difference in speaking anxiety points, there was no significant difference in teacher-centered activities and student-centered activities in terms of gender. However it was concluded that the female's English speaking anxiety level was higher than male's English speaking anxiety level.