Lateral epikondiliti olan hastalarda farklı ortez kullanımının ağrı, kavrama gücü ve fonksiyonellik üzerine etkilerininkarşılaştırılması
Comparison of the effects of use of different orthoses on pain, grip strength and functionality in patients with lateralepicondilitis
- Tez No: 820142
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA ÖZDEMİR GÖRGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, kavrama kuvveti, lateral epikondilit, memnuniyet, ortez, ön kol bandı, splint, Counterforce band, elbow counterforce sleeve, grip strength, lateral epicondylitis, pain, orthosis satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortez-Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Lateral epikondilit, el bileği ekstansör kaslarının fazla kullanımı sonucu, kasların orijinini olan lateral epikondilde ve önkol ekstansör yüzeyinde ağrıya yol açan bir tendon rahatsızlığıdır. Lateral epikondilit tedavisinde ön kol bandı ve epikondilit destekli dirsek splinti en sık tercih edilen tedavilerdendir. Çalışmamızda lateral epikondiliti olan hastalarda, ön kol bandı ve epikondilit destekli dirsek splintinin ağrı kavrama gücü ve fonksiyonellik üzerine etkinliğin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya lateral epikondiliti olan yaşları 42-60 arasında değişen (ortalama=52,11 yaş) 28 hasta (16 kadın 12 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcılar ön kol bandı ve epikondilit destekli dirsek splinti kullanan olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grup 1 ay boyunca her gün ön kol bandı kullandı. Tedavi öncesi ve sonrasında tüm hastaların; el dinamometresi ile maksimum kavrama kuvveti ve ağrısız maksimum kuvveti; Hasta Bazlı Lateral Epikondilit Değerlendirme Ölçeği (PRTEE-T) ile ağrı ve fonksiyonel yetersizlikleri, numaretik ağrı değerlendirme skalası ile ağrı şiddeti değerlendirildi ve tedavi sonunda numaretik değerlendirme skalası kullanılarak hastaların ortez memnuniyeti değerlendirildi. Her iki grup için kavrama kuvvetinde anlamlı bir artış bulunamadı, geri kalan değerlerde her iki ortez de anlamlı iyileşmelere sebep oldu. İki grup arasındaki tek fark ise PRTEE-T ağrı kısmında ortaya çıktı, ağrıyı azaltmada epikondil destekli dirsekliğin ön kol bandından daha etkili olduğu bulundu. Lateral epikondilit tedavisinde kullanılan epikondil destekli dirseklik ve ön kol bandı ortezlerinin birbirine net bir üstünlüğünün olmadığı her iki ortezin de ağrı, kavrama kuvveti ve fonksiyonel yetersizlikte iyileşmeler sağlaması için önerilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Lateral epicondylitis is a tendon disorder that causes pain in the lateral epicondyle, which is the origin of the muscles, and on the forearm extensor surface as a result of overuse of the wrist extensor muscles. elbow counterforce band and elbow counterforce band sleeve are the most preferred orthoses in the treatment of lateral epicondylitis. In our study, it was aimed to compare the effectiveness of elbow counterforce band and elbow counterforce sleeve on pain, grip strength and functionality in patients with lateral epicondylitis. 28 patients (16 females and 12 males) aged between 42-60 years (mean=52.11 years) with lateral epicondylitis were included in the study. Patients were divided into two groups as using counterforce band and elbow counterforce sleeve. Both groups used orthoses every day for 1 month. All patients before and after the treatment; maximum grip strength and painless maximum grip strength evaluated with hand dynamometer; Pain and functional deficiencies were evaluated with the The Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation-Turkish (PRTEE-T), pain severity was evaluated with numerical pain assessment scale and orthosis satisfaction was evaluated with numerical assessment scale. There was no significant increase in grip strength values for both groups, and both orthoses caused significant improvements in all remaining values. The only difference between the two groups was in the pain section of the PRTEE-T, it was found that elbow counterforce sleeve was more effective in reducing pain. We think that epicondyle supported elbow brace and elbow counterforce band orthoses used in the treatment of lateral epicondylitis do not have a clear advantage over each other, and both orthoses should be recommended to provide improvements in pain grip strength and functional disability.