Sert çekirdekli meyvelerde RT-PCR yöntemi ile plum pox virus (PPV) taraması
Plum pox virus (PPV) screening by RT-PCR method in stone fruits
  1. Tez No: 820143
  2. Yazar: DUYGU KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Prunus spp, plum pox virus, RT-PCR, sekans analizi, Prunus spp, plum pox virus, RT-PCR, sequencing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Birçok biyotik ve abiyotik faktör sert çekirdekli meyve üretimini sınırlar ve ürün kalitesinin ve miktarının düşmesine neden olur. Biyotik faktörler arasında, Potyviridae familyasının bir üyesi olan plum pox virus (PPV) sert çekirdekli meyve ağaçlarının en etkili hastalık etmenidir. Erik, kayısı ve şeftali türlerinin PPV ile yoğun olarak enfekteli olması, Türkiye'nin PPV-D, -M, -Rec ve -T ırklarının genetik çeşitlilik merkezi olması bu virüsün diğer olası konukçuları olan kiraz, vişne ve bademe bulaşma riskini gündeme getirmiştir. Bu çalışma kiraz, vişne ve bademde PPV varlığını belirlemek için yapılmıştır. 2020-2022 yılları arasında 8 farklı ilden toplanan çoğunlukla kiraz, vişne ve bademden oluşan toplam 395 adet sert çekirdekli meyve yaprak örneğinin PPV ile bulaşık olup olmadığı PPV spesifik P1/P2 (9340-9583 nt) ve PP3/PCI (2915-3750 nt) primerleri kullanılarak test edilmiştir. Kontrol olarak kullanılan erik (17 pozitif), kayısı (27 pozitif) ve şeftali (3 pozitif) örneklerinin dışında, 6 badem örneğinde PPV tespit edilmiştir. Kiraz ve vişne'de ise PPV bulunmamıştır. Sonuçlar bademin PPV'ye konukçu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
There are many biotic and abiotic factors that limit stone fruit production and cause quality and quantity loss in the product. Among the biotic factors, sharka disease caused by plum pox virus (PPV), a member of the Potyviridae family, is known as the most important viral disease of stone fruit trees. The fact that plum, apricot and peach species are heavily infected with PPV and that Turkey is a center of genetic diversity of PPV-D, -M, -Rec and -T races has brought the risk of transmission of this virus to other possible hosts such as cherry, sour cherry and almond. This study was conducted to determine the presence of PPV in cherries, sour cherries and almonds. A total of 395 stone fruit leaf samples collectedfrom 8 different provinces between 2020 and 2022, mostly cherry, sour cherry and almond, were tested for PPV infection using PPV specific primers P1/P2 (9340-9583 nt) and PP3/PCI (2915-3750 nt). Apart from plum (17 positive), apricot (27 positive) and peach (3 positive) samples used as controls, PPV was detected in 6 almond samples out of 395 samples. PPV was not detected in cherry and sour cherry. The results indicate that almonds are host to PPV.