Kafkas melezi ve anadolu arısı ege ekotipi kolonilerinden üretilen arı sütlerinde major proteinlerin belirlenmesi
Determination of major proteins in royal jelly produced from aegean ecotype colonies of anatolian bee and caucacian crossbreed
- Tez No: 820177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTÜL UÇAK KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Ziraat, Biology, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bal arısı, 10-HDA, toplam protein, MASP, honey bee, 10-HDA, total protein, MRJPs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma ile ana arısı sınırlandırılmış Kafkas melezi ve Anadolu Arısı Ege Ekotipi kolonilerde arı sütü üretilmiş ve genotipin arı sütündeki 10-HDA ve toplam protein üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca farklı genotiplerden elde edilen arı sütlerinde major arı sütü proteinlerinin moleküler ağırlıkları saptanmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma, ADÜ Ziraat Fakültesi Arı ve İpekböceği Uygulama ve Araştırma Ünitesi'nde 2020-2021 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada, 2020 yılında Kafkas (KM) ve Anadolu Arısı Ege Ekotipi (E) ana arıları yetiştirilmiştir. Yetiştirilen ana arılar doğal çiftleşmeye bırakılmıştır. Ana arılar yumurtlamaya başladıktan sonra kolonilere kabul ettirilmiştir. Oluşturulan koloniler yaz boyu ve sonbaharda bakım ve beslemeleri yapılarak kışlatılmıştır. Kışlama sonrası erken ilkbahardan arı sütü üretimi yapılacağı tarihe kadar güçlü popülasyonlar elde edilmiştir. Arı sütü üretiminden iki gün önce kolonilerin ana arıları sınırlandırma kafesine alınmış aşılama günü koloniler düzenlenmiştir. Her koloniye 40'ar adet larva transferi yapılmış ve 72 saat sonra arı sütü hasat edilmiştir. Aşılama randımanı, koloni başına arı sütü verimi (ASV), yüksük başına arı sütü verimi (YBASV), 10-HDA ve toplam protein oranları (TP) belirlenmiştir. Ayrıca her iki genotipten elde edilen arı sütlerinde major arı sütü proteinlerinin moleküler ağırlıkları belirlenmiştir. Bulgular: Ege ve KM kolonilerinde ASV, YBASV, TP ve 10-HDA sırasıyla ortalama 8,4±0,87 ve 8,5±0,92 g; 386,5±26,5 ve 354,9±28,3 mg; %13,4±0,62 ve %12,8±0,66; %2,47±0,16 ve %2,34±0,18 olarak belirlenmiştir. Molekül ağırlıkları KM ve E sırasıyla; MASP1, 46,8 kDa ve 47,5 kDa; MASP2, 68,2 kDa ve 68,8 kDa; MASP3, 83,2 kDa ve 83,9 kDa; MASP5, 107,2 kDa ve 105 kDa olarak saptanmıştır. Sonuç: Ana arılı kolonilerde üretilen arı sütü üretiminde aşılama randımanı, koloni başına arı sütü verimleri, 10-HDA, toplam protein içerikleri ve MASP molekül ağırlıkları bakımından x genotip grupları birbirine benzer bulunmuştur. Arı sütünün toplam protein oranları hasat dönemlerine göre önemli derecede değişmiştir. Bağışıklık proteinlerinden MASP1'in ileride yapılacak çalışmalar ile, 10-HDA gibi arı sütünün tazeliğinin ve gerçekliğinin bir göstergesi olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effect of genotype on royal jelly production and 10-HDA and total protein in royal jelly was determined in queen-restricted Caucasian crossbreed and Anatolian Bee Aegean Ecotype colonies. In addition, molecular weights of major royal jelly proteins were determined in royal jelly obtained from different genotypes. Materials and Methods: This study was carried out in ADU, Faculty of Agriculture, Bee and Silkworm Application and Research Unit between the years 2020-2021. In the research, Caucasian (KM) and Anatolian Bee Aegean Ecotype (E) queens were bred in 2020. The reared queen bees were left to mate naturally. After the queens started to lay eggs, they were imposed on the colonies. The colonies formed were overwintered by care and feeding in summer and autumn. Strong populations were obtained from early spring after wintering until the date of production of royal jelly. Two days before the production of royal jelly, the queens of the colonies were taken to the restriction cage and the colonies were arranged on the day of vaccination. 40 larvae were transferred to each colony and royal jelly was harvested after 72 hours. Grafting efficiency, royal jelly yield per colony (ASV), royal jelly yield per thimble (YBASV), 10-HDA and total protein ratios (TP) were determined. In addition, the molecular weights of major royal jelly proteins were determined in the royal jelly obtained from both genotypes. Results: ASV, YBASV, TP and 10-HDA in Aegean and KM colonies were 8,4±0,87 and 8,5±0,92 g, respectively; 386,5±26,5 and 354,9±28,3 mg; 13,4±0,62% and 12,8%±0,66%; It was determined as 2,47±0,16% and 2,34±0,18%. The molecular weights KM and E are xii respectively; MASP1, 46,8 kDa and 47,5 kDa; MASP2, 68,2 kDa and 68,8 kDa; MASP3, 83,2 kDa and 83,9 kDa; MASP5 was detected at 107,2 kDa and 105 kDa. Conclusion: Genotype groups were found to be similar to each other in terms of grafting efficiency, royal jelly yields per colony, 10-HDA, total protein contents and MASP molecular weights in royal jelly produced in queen bee colonies. The total protein ratios of royal jelly varied significantly according to the harvest periods. It is predicted that MASP1, one of the immune proteins, will be an indicator of the freshness and authenticity of royal jelly, like 10-HDA, with future studies.