Referans evapotranspirasyon hesabında kullanılacak android tabanlı bir uygulamanın geliştirilmesi
Development of an android-based application to be used in reference evapotranspiration account
  1. Tez No: 820196
  2. Yazar: NESLİHAN BİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KIZIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Akıllı Cihaz, Evapotranspirasyon, Android İşletim Sistemi, Akıllı Uygulama, Irrigation, Smart Device, Evapotranspiration, Android Operating System, Smart Application
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Hidrolojik döngünün en önemli parametrelerinden biri olan evapotranspirasyon (ET) ya da bitki su tüketimi, sulama sistemlerinin projelendirilmesi, sulama programlarının hazırlanması için gereklidir bu çalışma ile ET0 değerlerinin hızlı ve pratik bir şekilde elde edilebilmesi amaçlanmıştır. Akıllı cihaz olarak adlandırılan tablet ve cep telefonlarında en yaygın kullanılan Android işletim sistemleri üzerinde çalışabilen referans evapotranspirasyon hesabı yapan bir uygulama geliştirilmiştir. Geliştirilen uygulamayla on yedi adımda hesaplanan, birçok meteorolojik veriye ve tablo değerine ihtiyaç duyulan referans bitki su tüketimi değeri sadece il ve enlem derecesi seçimi yapılarak kolayca hesaplanabilmektedir. Meteorolojik verilerin seçilen il bilgisine bağlı olarak programlama ara yüzü olarak da bilinen Uygulama Programlama Arayüzü (API) bağlantısı gerçekleştirilerek online veri tabanından alınması sağlanmıştır. Akıllı cihazın Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) sensörüyle elde edilen enlem derecesine göre aylık bazı tablo değerleri regresyon eşitlikleri kullanılarak kodlanmıştır. Uygulama Google'ın MIT App Inventor 2 platformunda geliştirilmiştir. Başka sensörlerle bluethooth ve GSM şebekesi üzerinden bağlantı kurabilme yeteneğine sahip olan uygulama yardımıyla sulama sistemlerinin otomasyonunda kullanılabilecek, dinamik, veri transfer ve depolama işlevi de olan bir araç geliştirilmiştir. Bu çalışmada uygulamanın geliştirilme aşama ve yöntemleri tartışılmış örnek bir çözüm hem uygulama ile hem de el ile yapılarak uygulamanın genel performansı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
An application that calculates reference plant water consumption or reference evapotranspiration has been developed that can run on Android operating system based tablets and mobile phones, called smart devices. With the developed application, the reference plant water consumption value, which is calculated in 17 steps and needs many meteorological data and table values, can be easily calculated by simply selecting the province and latitude. Depending on the selected province information, the meteorological data are retrieved from the online database by making an Application Programing nterface (API) connection,. According to the latitude obtained with the GPS sensor of the smart device, some monthly table values were coded using regression equations. The application was developed on the MIT App Inventor 2 platform, which is supported by Google and can be coded according to the drag-and-drop technique. With the application, which has the ability to connect with other sensors via Bluetooth and GSM networks, a dynamic tool with data transfer and storage function that can be used in the automation of irrigation systems has been developed. In this study, the development stages and methods of the application were discussed, and a sample solution was evaluated both by application and by hand, and the overall performance of the application was discussed.