Mikroalbüminüri akut miyokard infaktüsünde erken mortalitenin bir göstregesi olduğu kadar geç mortalitede de bir gösterge midir?
Is microalbuminuria a predictor of late mortality as well as early mortality in acute myocardial infarction?
- Tez No: 820197
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN TÜKEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mikroalbüminüri, akut miyokard infarktüsü, kalp yetersizliği, sol ventrikül ejeksiyonfraksiyonu
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Akut miyokard infarktüsünün (MI) seyri sırasında üriner albümin atılım (ÜAA) miktarı artmaktadır. Çalışmamızın amacı akut MI geçiren hastalarda ÜAA'nın kalp yetersizliği ve erken dönem mortaliteyi belirlemede etkili olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya akut MI geçiren 116 hasta (Erkek / Kadın: 96/20, yaş 59,8±11,3 yıl) ile iskemik kalp hastalığı olan akut MI geçirmeyen 21 hasta (Erkek / Kadın :17/4, yaş 60,2±11,9 yıl) alındı. ÜAA yoğun bakıma alındıktan itibaren ilk gün ve üçüncü gün olmak üzere 24 saatlik idrar toplanarak ölçüldü. Ekokardiyografi yapılabilen hastalar sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonuna (LVEF) göre LVEF< %50 (n=61) ve LVEF>%50 (n=32) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Bulgular: 1. ve 3. gün ÜAA akut MI geçiren hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (1. gün 75,30 ve 13,00 mg/gün p < 0.0001; 3. gün 21,50 ve 6,80 mg/gün, p %50 olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (1. gün 81,90 ve 26,45 mg/gün, p=0,003; 3.gün 22,70 ve 8,45 mg/gün, p=0,001). Sonuç: Akut MI erken döneminde ÜAA oranı artmaktadır. Bu artış sol ventrikül sistolik fonksiyonları bozuk olan hastalarda daha fazla olmaktadır. Erken dönemde kaybedilen hastaların ÜAA oranlarının daha yüksek bulunması akut MI seyrinde ÜAA oranının erken mortaliteyi belirlemede önemli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Urinary albumin excretion rate (AER) increases in acute myocardial infarction (MI). The purpose of this study was to evaluate whether the increase of urinary AER was an important factor for predicting early mortality and heart failure in patients with acute MI. Materials and methods: 116 patients with acute MI (Male / Female: 96/20, mean age 59.8 ± 11.3 years) and 21 patients (Male / Female:17/4, mean age 60.2 ± 11.9 years) with ischemic heart disease but without MI were included in this study. The patients were divided into two groups according to whether left ventricular ejection fraction (LVEF) was >50% or 50% (1st day: 81.90 vs 26.45 mg/day, p=0.003; 3rd day: 22.70 vs 8.45 mg/day, p=0.001).