Marketlerden toplanan tereyağlarındaki aflatoksin m1 miktarının mevsimsel olarak araştırılması
Seasonal investigation of aflatoxin m1 amount in butter collected from the markets
  1. Tez No: 820202
  2. Yazar: DAMLA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, Aspergillus, Mikotoksin, AFM1, Tereyağı, Aflatoxin, Aspergillus, Mycotoxin, AFM1, Butter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Mikotoksinler tarladan tüketime tüm aşamalarda, nem ve sıcaklığa bağlı olarak oluşan Aspergillus, Penicillium, Fusarium cinsi bazı küfler tarafından oluşturulan sekonder metabolitleridir. Aflatoksin M1 (AFM1); aflatoksin B1 (AFB1)'le kontamine olan yemle beslenen hayvanların sütlerinde bulunan hepatokarsinojenik bir metabolit olup; pastörizasyona ve sterilizasyona direçlidir, bu sebeple AFM1 bulunan sütlerden elde edilen süt ürünlerinin tümü toksin içerir. Bunun yanında, bu ürünlerde AFM1 düzeyleri mevsimsel değişiklikler de gösterir. Bu sebeple yapılan bu çalışmada Türkiye'deki yasal toksin sınırı (50 ng/L) temel alınarak çeşitli marketlerden 42'si kış ve 42'si ilkbahar mevsiminde toplanan 84 tereyağı örneğinde AFM1 düzeyleri belirlenmiştir. İncelenen 84 tereyağı örneğinin 79' unda (%94) farklı düzeylerde AFM1 varlığı saptanırken, bu örneklerinin 67'sinde (%79,7) yasal sınırın aşıldığı belirlenmiş ve beş (%5,9) örnekte toksine rastlanmamıştır. Sonuçlar mevsimsel açıdan değerlendirildiğinde, kış mevsimine ait 42 tereyağı örneğinin 37'sinin (%88,1) saptanabilir düzeylerde AFM1 ile kontamine olduğu belirlenmiş ve örneklerin 32'sinde (%76) sınır değerin (0,05ng/L) aşıldığı görülmüştür. Beş örnekte ise sınır değerinin altında AFM1 saptanırken (%12), beş örnekte (%12) toksine rastlanmamıştır. İlkbahar mevsiminde toplanan tereyağı örnekleri değerlendirildiğinde, 42 tereyağı örneğinin tümünde (%100) çeşitli düzeylerde AFM1 belirlenmiştir. Otuz beş örnekte sınır değerinin aşıldığı (%83.3) saptanırken, örneklerin 10'unda (%23,8) çok yüksek düzeyde (>100,00) toksin belirlenmiştir. Yedi (%16.6) örnekte sınırın altında AFM1 saptanmıştır. Çalışma sonucunda, tereyağlarında belirlenen AFM1 düzeylerinin ciddi halk sağlığı sorunu oluşturabileceği, bu duruma sebep olabilecek hayvan yemlerinin AFB1 düzeylerinin ve bu yemlerin saklandığı depo koşullarının düzenli kontrolünün sağlanması gerektiği düşünülmüştür. İlkbaharda toksin düzeylerinin kış mevsimine göre daha yüksek olması, hava koşulları nedeniyle hayvanların meraya çıkamadığı ve hala depo yemlerle beslenmiş olabilecekleri şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mycotoxins are secondary metabolites produced by some molds of the genus Aspergillus, Penicillium, Fusarium, which are formed in all stages from field to consumption, depending on humidity and temperature. Aflatoxin M1 (AFM1) is a kind of hepatocarcinogenic metabolite found in the milk of animals fed with feed contaminated with aflatoxin B1 (AFB1); resistant to pasteurization and sterilization, so all dairy products made from milk containing AFM1 also contain toxin. In addition, AFM1 levels in these products also show seasonal variations. Therefore, in this study, AFM1 levels were determined in 84 butter samples collected from various markets, 42 in winter and 42 in spring, based on the legal toxin level (50 ng/L) in Turkey. While different levels of AFM1 were detected in 79 (94%) of 84 butter samples examined, the legal limit was found to be exceeded in 67 (79.7%) of these samples, and no toxin was found in five (5.9%) samples. When the results were evaluated seasonally, it was determined that 37 (88.1%) of 42 butter samples collected in winter were contaminated with detectable levels of AFM1 and the legal limit value (0.05ng/L) was exceeded in 32 (76%) of the samples. While AFM1 was found below the cut-off value in five samples (12%), no toxin was found in five samples (12%). When butter samples collected in the spring were evaluated, various levels of AFM1 were determined in all 42 butter samples (100%). While it was determined that the legal limit value was exceeded in 35 samples (83.3%), very high levels of toxin (>100.00) were detected in 10 (23.8%) samples. In seven samples AFM1 was detected below the legal limit (16.6%). Consequently the study, it was observed that the AFM1 levels detected in butters could pose a serious public health problem and therefore, it was thought that AFB1 degrees in animal feeds also storage conditions of feed and products should be checked regularly. The fact that the toxin amounts were higher in the spring than in the winter was interpreted as the animals could not go out to the pasture due to weather conditions and they still may have been fed with stored feed.