Over kanserinde ANKRD23 genin promotör bölgesindeki epigenetik değişikliklerin araştırılması
Investigation of epigenetic changes in the promoter region of the ANKRD23 gene in ovarian cancer
- Tez No: 820348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF BUĞRA TUNÇER, PROF. DR. HÜLYA YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Over Kanseri, DNA metilasyonu, ANKRD23 geni, Ovarian Cancer, DNA methylation, ANKRD23 gene
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kanser Genetiği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Alizada A. Over Kanserinde ANKRD23 Genin Promotör Bölgesindeki Epigenetik Değişikliklerin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.2023 Over kanseri, dünyada kadınlarda sık görülen kanserler arasında yer almakta olup, Türkiye'de ise yedinci sırada yer almaktadır. Jinekolojik kanserler içinde en yüksek oranda ölüme neden olmaya devam etmektedir. Beş yıllık sağkalım oranı %47 ile son derece ölümcül jinekolojik bir malignitedir. Günümüzde klinikte jinekolojik hastalıkların teşhis ve takibinde kanser antijeni 125 (CA125), epididim salgı proteini 4 (HE4), hasta ultrason sonuçları veya menopoz durumu tespitinde kullanılan hormonlar gibi moleküler biyobelirteçler kullanılmaktadır. Bu biyobelirteçlerle over kanserinin erken teşhisi için istenen yeterli başarı ve güvenilirlik sağlanamamıştır. Bu nedenle over kanseri ve ortaya çıkan nüksleri erken evrede teşhis edilebilecek daha hassas biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. ANKRD23 geni diyabetle ilişkili ankirin tekrar proteini olup, stresle indüklenebilir ankirin tekrar proteinleri ailesinin bir üyesidir. Monozigotik ikizlerde(MZ) yapılan bir araştırma sonucunda, ANKRD23 geni hipermetilasyonunun, over kanseri ile ilişkisinin olabileceği bildirilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ANKRD23 geninin over kanserinde biyobelirteç olabilme potansiyeli değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmamızda 98 over kanserli hasta grubunun %69,4'ünde ANKRD23 geni metile, %30,6'sında ise unmetile, overinde benign kitleye sahip olan 45 kişinin %33,3'ünde ANKRD23 geni metile, %66,7'sinde ise unmetile bulunmuştur. Sağlıklı kontrol grubunda bulunan 57 kişinin ise %29,8'inde ANKRD23 geni metile, %70,2'sinde unmetile bulunmuştur. Analizler sonucunda over kanserli hasta ve diğer grupların hipermetilasyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edilmiştir. ANKRD23 geninin metilasyon düzeyi, yaş, etnik köken, menopoz durumu, tedavi öncesi ile sonrası CA125 düzeyi ve BRCA gen mutasyonları ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. ANKRD23 geninin over kanserinde erken evrede biyobelirteç olarak kullanılabilme potansiyeli, gelecekte ANKRD23 metilasyon düzeylerinin over kanseri ile ilişkili mekanizmalardaki rolünün aydınlatılması ile ortaya çıkacaktır. Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No:38001
Özet (Çeviri)
Alizada A. Investigation of Epigenetic Changes in the Promoter Region of the ANKRD23 Gene in Ovarian Cancer. Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Basic Oncology. Master Thesis. Istanbul.2023 Ovarian cancer is among the most common cancers in women in the world and ranks seventh in Turkey. It continues to cause the highest rate of death among gynecological cancers. It is an extremely deadly gynecological malignancy with a 5-year survival rate of 47%. Today, molecular biomarkers such as cancer antigen 125 (CA125), epididymal secretory protein 4 (HE4), patient ultrasound results or hormones used in the determination of menopause status are used in the diagnosis and follow-up of gynecological diseases in the clinic. With these biomarkers, the desired success and reliability for early diagnosis of ovarian cancer have not been achieved. Therefore, there is a need for more sensitive biomarkers that can detect ovarian cancer and its relapses at an early stage. The ANKRD23 gene is a diabetes-associated ankyrin repeat protein and is a member of the family of stress-inducible ankyrin repeat proteins. As a result of a study conducted in monozygotic twins (MZ), it was reported that hypermethylation of the ANKRD23 gene may be associated with ovarian cancer. In line with these results, the potential of the ANKRD23 gene to be a biomarker in ovarian cancer was evaluated. In our study, the ANKRD23 gene was found to be methylated in 69.4% of 98 patients with ovarian cancer, and unmethylated in 30.6%. The ANKRD23 gene was found to be methylated in 33.3 and unmethylated in 66.7% of 45 individuals with a benign mass in their ovary. In the healthy control group, the ANKRD23 gene was found to be methylated in 29.8% and unmethylated in 70.2% of the 57 people. As a result of the analysis, statistically significant differences were found in the hypermethylation levels of patients with ovarian cancer and other groups. The methylation level of the ANKRD23 gene was evaluated by comparing it with age, ethnicity, menopausal status, CA125 level before and after treatment, and BRCA gene mutations. The potential of the ANKRD23 gene to be used as an early-stage biomarker in ovarian cancer will emerge in the future by elucidating the role of ANKRD23 methylation levels in ovarian cancer-related mechanisms. This study was supported by Istanbul University Scientific Research Projects Unit. Project No:38001