Türkiye'nin coğrafi bölgelerinden örneklenen geleneksel dokumaların giysiye dönüşüm süreci
The conversion processes of traditional weavings sampled from geographical regions of Türkiye into clothing
- Tez No: 820383
- Danışmanlar: DOÇ. SAFİYE SARİ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: geleneksel dokumalar, Türkiye'nin coğrafi bölgeleri, giysi tasarımı, kapsül koleksiyon, traditional weavings, geographical regions of Turkiye, garment design, capsule collection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Çalışmada Türkiye'nin yedi bölgesinde yer alan geleneksel dokumaların incelenerek giysi tasarımı bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde yedi bölgeye ait geleneksel dokumaların izleri sürülmüş ve bölgesel taramalarda sahada var olan dokumaların yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş dokumalar da incelenmiştir. Bölgelere ait her bir dokuma için“mekikli dokuma tezgahında dokunan dokumalardan atkı- çözgü ipliği pamuk, atkı veya çözgü ipliği pamuk ya da atkı veya çözgü ipliği yün olan dokumalar”araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan her bir dokumadan 4 örnek tasarım elde edilecek şekilde dokumanın sahadaki durumuna göre kimi yerde dokutularak kimi yerde ise doğrudan satın alınarak kumaş temini yapılmıştır. Dokumaların giysi tasarımına dönüşüm süreçleri“katman”teması altında ele alınmış ve her bir bölgeye ait dokuma; eskiz /tasarım/ kalıp/dikim süreçlerinden geçirildikten sonra“7 bölge 7 giysi”isimli mini bir kapsül koleksiyon altında toplanmıştır. Yöntem: Araştırma tarama modelinde hazırlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında nitel bir yöntem olan vaka (örnek olay) incelemesi kullanılmıştır. Bulgular: İncelemesi yapılan geleneksel el dokumaların birçoğunun günümüzde unutulmaya yüz tuttuğu ve dokumacılık mesleğini yapan çok az kişinin kaldığı bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Çalışma da temel olarak;“Günümüz el dokumalarının en büyük sorunsalı nedir? Giysi tasarımına uygulanabilirliği nasıl olmalıdır? Uygulamalar nasıl yapılırsa dokumaların özgünlüğü korunur?”sorularına cevap aranmıştır. Bu bağlamda Türk kültürünün önemli kültürel ögelerinden biri olan geleneksel dokumaların en büyük sorunsalı üretim ve kullanım alanlarının giderek zayıflamasıdır. Geleneksel yapıların geçmişte var olan özelliklerinin korunması, motiflerinin, süsleme özelliklerinin sonraki kuşaklara aktarılmasının geleneksel kültüre katkıda bulunacağı ile mevcut dokumaların kendine özgü niteliklerinin korunarak geleceğe taşınmasının gerekli olduğu araştırmanın bulgularından çıkan önemli sonuçları arasındadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the traditional weavings in seven regions of Turkey and to evaluate them in the context of clothing design. Within the framework of this purpose, the traditional weavings belonging to seven regions were traced and the weavings that were about to disappear were examined as well as the weavings that existed in the field in regional scans. For each weaving belonging to the regions,“weavings with weft and warp yarn cotton, weft or warp yarn cotton or weft or warp yarn wool”were included in the scope of the research. In order to obtain 4 sample designs from each weaving included in the scope of the research, fabric supply was made by weaving in some places and directly purchasing in some places according to the condition of the weaving in the field. The transformation processes of the weavings into garment design were handled under the theme of“layer”and the weaving belonging to each region was collected under a mini capsule collection named“7 regions 7 garments”after going through the sketch/design/garment pattern/sewing processes. Method: The research was prepared in a survey model. A case study, which is a qualitative method, was used to collect the research data. Findings: It was found that many of the traditional hand weavings examined have been forgotten today and there are very few people who are practicing the profession of weaving. Conclusion: Basically, what is the biggest problem of today's hand weavings? How should it be applicable to garment design? How can the originality of the weavings be preserved if the applications are made? Answers to the questions were sought. In this context, the biggest problem of traditional weavings, one of the important cultural elements of Turkish culture, is the gradual weakening of their production and usage areas. The important results of the findings of the research are that the preservation of the features of traditional structures that existed in the past, the transfer of motifs and ornamental features to the next generations will contribute to traditional culture and that it is necessary to preserve the unique qualities of existing weavings and carry them to the future.