Ankara Şehir Hastanesi Aile HekimliğiPolikliniği'ne başvuran 18 yaş ve üzeri bireylerinsağlık okuryazarlık düzeyi ile grip aşısı hakkındabilgi tutum ve davranışları arasındaki ilişki
The relationship between health literacy level ofindividuals aged 18 and above applying to Ankara CityHospital Family medicine policlinic and theirknowledge, attitudes and behaviors regardinginfluenza vaccination
  1. Tez No: 820384
  2. Yazar: BURCU YAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Grip aşısı, erişkin, bağışıklama, sağlık okuryazarlığı, aile hekimliği, Influenza vaccine, adult, immunization, health literacy, family medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Grip hastalığı geçmişten günümüze salgınlarla dünyamızı pek çok yönden etkilemiş, halen de etkilemeye devam etmektedir. Grip hastalığı her an pandemi potansiyeli olabilecek küresel bir tehdittir. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolunun aşı olduğu bilinmektedir. Sağlık okuryazarlığı kişilerin sağlıkla ilgili bilgileri elde edip, bunları doğru anlayabilme, araştırabilme ve uygulayabilme derecesinin bir ölçüsüdür. Sağlık okuryazarlığı toplumu koruyucu hizmetler hakkında tamamlayan bir kavramdır. Çalışmamızda aile hekimliğine başvuran yetişkin hastaların sağlık okuryazarlık düzeyini ve grip aşısı hakkındaki bilgilerinin, tutumlarının nasıl olduğunu ve davranışlarını tespit ederek aralarında bir ilişki olup olmadığını görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel tipte kesitsel bir anket çalışmasıdır. Araştırma 20.01.2023-20.03.2023 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri bireylere gözlem altında yazılı anket uygulama yöntemi ile yapılmıştır. Hastalara uygulanan anket; sosyodemografik soruları, grip aşısı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi ile ilgili soruları ve Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) sorularını içermektedir. Toplamda 411 gönüllü kişi çalışmaya katılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 411 katılımcının yaş ortalaması 35,12±12,04 idi. Katılımcıların %62,29'u kadındı. Katılımcıların %59,85'i üniversite ve üzeri, %14,6'sı ön lisans eğitim düzeyine sahipti. Katılımcıların TSOY-32 ölçeği genel indeks puan ortalaması 34,67 olarak saptandı. Katılımcıların sağlık okuryazarlığı oranları ise, %13,41'i yetersiz, %30,49'u sorunlu-sınırlı, %33,17 si yeterli, %22,93'ü mükemmel olarak bulundu. Çalışmamızda grip konusu ile ilgili 6 adet bilgi sorusunun 4 tanesinde katılımcıların doğru yanıt sıklıklarının sağlık okuryazarlığı düzeyi yüksekliği ile ilişkili olduğu saptandı. Çalışmamızda grip aşısını risk grubundaki viii yakınlarına tavsiye etme durumunun sorgulandığı ve“katılıyorum”seçeneğinin olumlu tutum olarak değerlendirildiği 5 adet sorunun tamamında katılımcıların olumlu tutumda bulunma sıklıkları sağlık okuryazarlığı düzeyi yüksekliği ile anlamlı ilişkili saptandı. Katılımcıların yaşam boyu en az bir kez aşılanma oranı %32,93 olarak saptandı. Şimdiye dek en az bir kez grip aşısı yaptıranların en sık sebebi,“kendisi ve çevresini korumak”(%46,27) olarak saptandı. Şimdiye dek hiç grip aşısı yaptırmayanların en sık sebebi“riskli grupta olmaması”(%30,07) olarak tespit edildi. Katılımcıların sağlık okuryazarlık düzeyi ile aşı yaptırma davranışı arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların grip aşısı hakkında direkt bilgi soruları ve yine temelinde bilgiye dayanan risk gruplarının özellikle aşılanmasına yönelik tutum sorularına verdikleri doğru ve olumlu cevaplar çoğunlukla sağlık okuryazarlık düzeylerinin yüksekliği ile ilişkili bulunmuştur. Ancak katılımcıların grip aşısı hakkında bilgi düzeyi yüzde olarak ortalama bir seviyede olsa da bunun aksine aşı yaptırma davranışları bu seviyenin çok altında bir oranda saptanmıştır ve katılımcıların aşı yaptırma davranışları ile sağlık okuryazarlık düzeyleri arasında ilişki bulunamamıştır. Literatürde bu konuda az çalışma yapılmış olup, daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Influenza disease has affected our world in many ways with epidemics from past to present and still continues to affect it. Influenza is a global threat that may have pandemic potential at any time. It is known that the most effective way to protect against this disease is vaccination. Health literacy is a measure of the degree to which people can obtain health-related information and understand, research and apply them correctly. Health literacy is a concept that complements the society about preventive services. In our study, we aimed to determine the health literacy level of adult patients who applied to family medicine and their knowledge, attitudes and behaviours about influenza vaccination and to see whether there is a relationship between them. Materials and Methods: Our study is an observational type cross-sectional survey study. The study was conducted by applying a written questionnaire under observation to individuals aged 18 years and over who applied to Ankara City Hospital Family Medicine Polyclinic between 20.01.2023-20.03.2023. The questionnaire administered to the patients included sociodemographic questions, questions about the evaluation of knowledge, attitudes and behaviours related to influenza vaccination, and Turkey Health Literacy Scale-32 (TSOY-32) questions. A total of 411 volunteers participated in the study. Results: The mean age of the 411 participants included in the study was 35.12±12.04. 62.29% of the participants were women. 59.85% of the participants are university and above,14.6% of them had an associate degree education. The overall index score of the participants on the TSOY-32 scale was found to be 34.67. The health literacy rates of the participants were found to be inadequate in 13.41%, problematic- limited in 30.49%, sufficient in 33.17%, and excellent in 22.93%. In our study, 6 information questions about the flu were answered.In 4 of them, it was determined that the correct answer frequency of the participants was related to the high level of health x literacy. In our study the frequency of positive attitudes of the participants was found to be significantly related to the high level of health literacy in all 5 questions in which the status of recommending the flu vaccine to their relatives in the risk group was questioned and the option“I agree”was evaluated as a positive attitude. The rate of vaccination of the participants at least once in their lifetime was 32.93%. The most common reason for those who have had the flu vaccine at least once was“protecting themselves and their environment”(46.27%). The most common reason for those who have never been vaccinated against influenza was“not in the risk group”(30.07%). There was no relationship between the health literacy level of the participants and their vaccination behavior. Conclusion: In our study, the correct and positive answers given by the participants to the questions about direct information about the flu vaccine and the attitudes towards the vaccination of risk groups based on knowledge were mostly found to be associated with high levels of health literacy. However, although the level of knowledge of the participants about the flu vaccine is at an average level, on the contrary, their behavior of getting vaccinated was found to be far below this level, and no relationship was found between the participants' vaccination behaviors and their health literacy levels. Few studies have been done on this subject in the literature, and more studies are needed.