Kültürel amaçla yeniden işlevlendirilen endüstri yapılarında çağdaş ek tasarımlarının irdelenmesi
Examination of contemporary annex designs in industrial buildings re-functional for cultural purpose
- Tez No: 820526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEDES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstri Mirası, Kültürel Amaç, Yeniden İşlevlendirme, Endüstri Yapıları, Çağdaş Ek, Industrial Heritage, Cultural Purpose, Reuse, Industrial Structures, Contemporary Annex
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Endüstri Devrimi sonrasında, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insan gücünün yerini makineler almış ve devamında üretim biçimleri değişerek endüstri yapıları inşa edilmiştir. Teknolojik gelişmeler sonucunda, ihtiyaçlara karşılık veremeyerek terk edilen bu endüstri yapıları, mevcut yapı stoğunun değerlendirilmesi kapsamında son zamanlarda yeniden işlevlendirilerek kullanılmaya başlanmıştır. İnşa edildiği dönemin yapım teknikleri ve izlerini günümüze taşıyan bu tarihi binaların yeniden işlevlendirilmesi, özellikle kültürel mirasın korunması açısından önemlidir. Yeniden işlevlendirilen endüstri yapılarının özgün mekanlarının, yapının yükleneceği yeni işlevin mekânsal gereksinimlerini karşılamada yetersiz kaldıkları durumlarda, mevcut yapılara çağdaş ekler yapılarak yeni işlevin gereksinimleri karşılanmaktadır. Çalışmanın amacı, yeniden işlevlendirilen endüstri yapılarında kullanılan çağdaş ek tasarımlarına dikkat çekmek ve bu konudaki farkındalığın arttırılmasını sağlamaktır. Çalışmada, yeniden işlevlendirme alanında Türkiye ve dünyada kültürel amaçla yeniden işlevlendirilen endüstri yapılarına uygulanan çağdaş eklerin malzeme seçimleri, mevcut yapı ve yakın çevre ile ilişkileri, tasarım kararları ile bu kararların tasarımın bütününe etkileri, literatür araştırması kapsamında oluşturulan değerlendirme tablosu üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında elde edilen veriler bundan sonra gerçekleştirilecek çalışma ve uygulamalar için başvuru kaynağı niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
After the Industrial Revolution, with the development of technology, machines began to be used instead of manpower. Production styles have changed and industrial structures have been built. As a result of technological developments, these industrial buildings, which were abandoned by not responding to the needs, started to be re-functionalized for the evaluation of the building stock. The re-functioning of historical buildings, which carry the construction techniques and traces of the period in which they were built, ensures the protection of cultural heritage. In cases where the original spaces of the reused industrial buildings are insufficient to provide the spatial requirements of the new function, the requirements of the new function are provided making contemporary annexes to these buildings. The aim of the study is to take attention to the contemporary annex designs used in reused industrial buildings and to increase awareness of this issue. In this study, material choices of contemporary additions applied to industrial buildings that are refunctionalized for cultural purposes in Turkey and in the world, their relations with the existing building and the immediate environment, design decisions and the effects of these decisions on the whole design were analyzed through the evaluation table created within the scope of literature research. The data obtained within the scope of the study is a reference source for future studies and applications.