Elektif cerrahi geçirecek hastaların COVİD-19 virüsünden kaynaklanan anksiyetelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety caused by COVİD-19 virus in patients undergoing elective surgery
- Tez No: 820549
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK ÇİVİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Hastalığı, SARS-CoV-2, Anksiyete, Elektif Cerrahi, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği, COVID-19 Disease, SARS-CoV-2, Anxiety, Elective Surgery, Coronavirus Anxiety Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Elektif cerrahi geçirecek hastaların COVID-19 hastalığı ile ilgili anksiyetelerinin değerlendirilmesini sağlayarak, gelecekte gerçekleşmesi muhtemel benzeri durumlarda alınabilecek önlemleri ortaya koymak, stresin operasyon öncesi etkilerini minimalize edebilmek ve hastalara multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşabilmeyi sağlamaktır. Gereç ve yöntem: Araştırmamız üniversitemizde operasyon geçirmesi planlanan 300 hastanın anket yoluyla sağlanan verileri analiz edilerek gerçekleştirilmiştir. Çalışma için; gönüllülük onam formunu imzalayan 18-65 yaş arası katılımcılardan, preoperatif demografik verilerini sorgulayan ve COVID-19 hastalığı ile ilgili soruları içeren anketi ve Koronavirüs Anksiyete Ölçeği'ni kendilerine uygun şekilde doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda kadınlardaki Koronavirüs Anksiyete Ölçeği puanları erkeklerden yüksek bulunmuştur. Geçirilmiş olan cerrahi tipiyle Koronavirüs Anksiyete Ölçeği puanları arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hastaların %83,66'sı COVID-19 aşısı olmuş ve ek hastalığı olanlarla aşılanma oranları arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Elektif cerrahilere girecek hastaların verileri değerlendirildiğinde bazı hastaların Koronavirüs Anksiyete Ölçek puanlarının yüksek olduğunu tespit ettik. Pandeminin zor koşullarının eklenmiş olması, mevcut preoperatif anksiyeteyi daha da şiddetlendirebilir. Preoperatif anksiyeteyi azaltmaya yönelik tüm girişimler olası pandemi koşullarına göre revize edilmelidir. Gelecekte yaşanabilecek olası pandemi durumlarında Koronavirüs Anksiyete Ölçeği gibi kısa sorulardan oluşan ölçeklerin preoperatif uygulanarak anksiyete seviyelerinin belirlenmesi, özel olarak dikkat edilmesi gereken hasta grupları hakkında bizi aydınlatacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the anxiety of patients who will undergo elective surgery about COVID-19 disease, to reveal the measures that can be taken in similar situations that are likely to occur in the future, to minimize the preoperative effects of stress and to approach patients from a multidisciplinary perspective. Materials and methods: Our study was conducted by analyzing the data of 300 patients who were planned to undergo surgery at our university. For the study, participants between the ages of 18-65 who signed the voluntary consent form were asked to fill out a questionnaire that questioned their preoperative demographic data and included questions about COVID-19 disease and the Coronavirus Anxiety Scale as appropriate for them. Results: In our study, Coronavirus Anxiety Scale scores were higher in women than in men. The relationship between the type of surgery and Coronavirus Anxiety Scale scores was not statistically significant. %83.66 of the patients were vaccinated against COVID-19 and the relationship between vaccination rates and comorbidities was statistically significant. Conclusion: When the data of patients undergoing elective surgeries were evaluated, we found that some patients had high Coronavirus Anxiety Scale score. The addition of the difficult conditions of the pandemic may exacerbate existing preoperative anxiety. All attemps to reduce preoperative anxiety should be revised according to possible pandemic conditions. In possible pandemic situations that may occur in the future, scales consisting of short questions such as the Coronavirus Anxiety Scale should be applied preoperatively. Determining anxiety levels will engligten us about patient groups that need special attention.